Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Tukholma sai uuden museokaksikon, Leksaks- och Seriemuseumin

Keskiviikko 20.12.2017 - Pentti Koivu

IMG_2237.JPG

Tukholman museot elävät ajan hengessä, Bergrummetin kallioluolastossa avattiin Lelu- ja Sarjakuvamuseo, Skeppsholmenin saaressa 2.9.2017, Östasiatiska Museetin alapuolella.

IMG_2229.JPG

Skeppsholmenin saarelle pääsee näppärästi kävellen, Gamla Stanin Kuninkaanlinnalta, ylitä Strömbron-silta, suuntaa kohti Grand Hotellia, kulje Nationalmuseumin ohitse (suljettu entisöinnin vuoksi) SödraBlasieholmskajenia pitkin Skeppsholmen saarelle.

IMG_2232.JPG

Kaupunkibussi 65 lähtee keskustasta, jää kyydistä Skeppsholmen saaren sillan jälkeen, pysäkki on Bergrummetin kohdalla. Bussilippuja myy 7-eleven kioskit, bussissa ei voi nykyisin ostaa pilettiä käteisellä, eikä luottokortilla. 

IMG_2233.JPG

Leksaks- och Seriemuseum, Lelu- ja Sarjakuvamuseo on sijoittautunut kallioluolastoon, oli alkuaan osa vuosien 1939 – 1940 aikana rakennettua II-maailmansodan Tukholman puolustuslinjaa. Ruotsi varautui sodankäyntiin, välttyi puolueettomana sotimasta. 

Kallioluolasto louhittiin 1930-luvulla ja luola oli Ruotsin laivaston esikunnan käytössä kunnes tilat muutettiin Bergrummet-museoksi. Sitä ennen luolasto oli suurelta yleisöltä suljettu vuosikymmenien ajan. 

IMG_2234.JPG

Ensimmäisenä Bergrummet-museossa oli Kiinan Terrakotta-armeijan näyttely vuonna 2010, se oli valtava menestys, tukholmalaiset suorastaan ryntäsivät katsomaan "salaista" luolastoa.

Lelu- ja Sarjakuvamuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-17 (keskiviikko 19 ja perjantai 16). Luolasto on tilapäisesti Lelu- ja Sarjakuvamuseona, varmista avoinna-olo.

IMG_2235.JPG

Piletti aikuisilta 140- kruunua, eläkeläiset, opiskelijat, nuoriso 6-18 vuotiaat 90- kruunua ja alle viisi vuotiaat pääsevät maksutta museoon. Käteinen ei kelpaa, maksu hoituu vain luottokortilla, sama pätee myös museon kahvilassa. Alkaa olla yleinen linja Ruotsissa. 

IMG_2236.JPG

Lelu- ja sarjakuvasankarien ja -lehtien museossa riittää katseltavaa, pientä ja isompaa tavaraa on valtavasti, 40 000 esinettä. Suomalaisuutta edustaa Muumi-hahmot, Mumin på svenska. Lelu- ja Sarjakuvamuseoissa vierähtää helposti tunti tai kaksikin. 

IMG_2239.JPG

Pentti Koivu

Valokuvia: Bergrummetin sisäänkäynti, Lelumuseon ja Sarjakuvamuseon näytevitriinejä

IMG_2238.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tukholma, museo, Leksaks- och Seriemuseum

K.A. Almgrenin silkinkudonta-tehdas-museo, Tukholman Sädermalmilla

Lauantai 3.6.2017 - Pentti Koivu

Tukholman keskustan tuntumassa, Slussenin vieressä, Tukholman Kaupunginmuseon läheisyydessä, Södermalmin kaupunginosasta löytyy 1800-luvulta peräisin oleva silkin kudontatehdas ja museo K.A. Almgren. Osoite on Repslagargatan 15 A, Götgatanin suuntainen, viereinen pienehkö katu. 

IMG_1566.JPG

Sidenväveri och Museum, Silk Mill and Museum K.A. Almgren on todellinen "helmi" Tukholman laajalla museorintamalla. Silkinkudontaa voi seurata museon tiloissa.

K.A.Almgren Stockholm ja Almgren tvättvål (pesusaippua) hakusanoilla on Googlessa mainio kuvasarja silkkikutomon historiallisesta toiminnasta aina nykyhetkeen ja monet pesuohjeet lähes mihin kankaaseen tahansa ja tahran kuin tahran poistamiseen.

Silkinkudontamuseon lattiat ovat leveätä lankkua, koneet ikivanhoja, osalla kudotaan yhä silkkiä. Mönstret'it (malli & kaava) ovat puisia suurikokoisia levykkeitä, vastaavia sabluunoita näkee kankaanpainannassa ja museomusiikkiaparaattien koneistuksena.

IMG_1557.JPG

Kutoja kertoo työskentelynsä ohessa silkinkudonnan vaiheista ja samalla Mönstret'it paukkuvat äänekkäästi, puiset "sabluunat" etenevät helminauhamaisesti koneen yllä. Tehdassalin ja museon aparaattien kyljessä on kirjallisesti kerrottu työvaiheiden meno.

Knut A. Almgren (1806-1884) saapui kotipaikkakunnaltaan nuorukaisena Tukholmaan työnhakuun, ja loi uransa. K.A.Almgrenin silkkikikutomon toiminta alkoi vuonna 1833.

Silkkikankaiden ostajina olivat pääasiallisesti linnojen ja kartanoiden valtiaat, Ruotsista ja ulkomailta. Silkkikankaiden kudonta tyrehtyi reilut sata vuotta myöhemmin, jatkuen pienimuotoisesti koristesilkkinauhojen kudontana, kunnes sekin päättyi. 

IMG_1569.JPG

Vuodet 1974-1991 toiminta oli tyystin unhossa. Jälleenheräämisen jälkeen, 150-vuotta vanhat kangaspuut tuottavat taas silkkikankaita. Museotehdas on avoinna päivittäin klo 10-16, viikonloppuisin klo 11-15. Sisäänpääsymaksu on 75- kruunua eläkeläisiltä. 

Valikoimissa on tänä päivänä silkkisiä huiveja, solmioita, entisajan herrain rusettihuivit ovat muodikkaita. Ja silkkikankaita toimitetaan kuninkaallisiin linnoihin ja kartanoihin. Aidot silkkikankaat ja huivit ovat olleet arvokkaita kautta aikojen ja silkkikankaat pitikin ennen vanhaan tullata Suomeen tuotaessa.

Almgrenin kutomon vanhimmissa ja värikkäämmissä huiveissa on huivin nurjan puolen kulmassa kaksi leimaa; kutomon punainen tarkastusleima, lisäksi mallinumeron leima. 

Mustien huivien lisääntyessä, leiman musta väri vaihdettiin punaiseen. Vuodesta 1870 lähtien huiveihin lisättiin tarkastusleiman lisäksi mallinumero.

Almgrenin silkkihuivimalleista on säilynyt kolme malliluetteloa, ovat 1901-1912 vuosien väliseltä ajalta, niissä on yhteensä yli viisisataa erilaista kuviota. Numero 145 on Ros. 

Pentti Koivu

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: K.A. Almgren, silkinkudonta, museo, Tukholma

Tukholman Djurgårdenin kolme hienostomuseota/galleriaa

Tiistai 17.3.2015 klo 12:14 - Pentti Koivu

flickorna_helin_voltaire_djurgrden.jpgTukholman Djurgårdenilla on kolme hienostomuseota/galleriaa. Liljevalchs konsthall tulee ensimmäisenä niistä vastaa Djurgårdenin sillan ylitettyä. Saarelle pääsee nro 7 raitiovaunulla näppärästi keskustasta Sergels Torgin ja NK-tavaratalon pysäkeiltä.

Piletti maksaa rahastajalta ostettuna 44- kruunua suuntaansa, kioskilta ennakkolippu 36- kruunua. Raitiovaunulla voi ajaa Skansenin portin läheisyyteen, josta huvipuistoon on pieni kävelymatka. Nykyisin raitiovaunu seitsemän reitti jatkuu  Prins Eugens Waldemarsudden portin lähituntumaan.

Silja Linen bussin pysäkki on Djurgårdenin sillan kupeessa, jatka kävellen tai raitiovaunulla nro 7. Viking Linen aamun viimeinen vuorobussi ajaa Djurgårdenille, Skansenin sisääntuloportin viereen.

Liljevalchsin taidehalli on oikealla Djurgårdsvägenillä, saaren toinen raitiovaunupysäkki. ABBAn museo on naapurikorttelissa, seuraavana on Gröna Lund. Liljevalchs-taidehallin rakennus valmistui vuonna 1916 maalauksille ja kuvanveistoksille. Kevään 2015 Vårsalong näyttely on ollut menestys.

Ruotsalaiset taiteen esilleasettajat osaavat hätkähdyttää ja paheksuttaa ja ihastuttaa ja puhututtaa. Karola Messnerin luomus, kokoa jättimaalauksella on 4.50 x 3.60 metriä. Maksava yleisö (10- kr) parveilee taulun edessä ja tunnistaa henkilöhahmoja. Vasemmalla on Englannin mahtikuningatar, läheisyydessä Venäjän ajattelija, oikealla sivulla on Yhdysvaltain, Saksan ja Ranskan päämiehiä, hiukan ylempänä Saksan ja Italian "sotahullut". Henkilöhahmoja on valtaisasti ja eri vuosisadoilta.

Liljevalchs konsthallin seinät tarjoavat silmän ruokaa ja förbi meneviä sommitelmia. Ihmisten päät ovat

prins_eugens_waldemarsudde.png

nurinperin niskassa kiinni, koirat ovat leikkaantuneet kahteen osaan, eri värisiä plänttejä tai viivakyhäelmiä, käytännönläheisin lienee kymmeniä astianpesuharjoja naulittuna seinäntaiteeksi. Tekijänä on Roswitha Jonsson, teoksen nimi on Diskdborsting, Diskborstar eli astianpesuharjat.

Prins Eugens Waldemarsudde, niemen kärjessä sijaitseva vaalean keltainen rakennus näkyy hyvin laivareitille Tukholmaan saavuttaessa. Prinssi Eugen asui nuorena poikana Rosendals slottissa, Djurgårdenilla. Hän ihastui läheisyydessä olevaan Gamla Husetiin, jonka tiloissa prinssi alkoi maalata tauluja ja harrastaa taiteita. Prinssi rakennutti Waldemarsudden, linnamaisen kulttuurikodin itselleen. Prinssi oli toinen rakennuksen arkkitehdeistä. 

Waldemarsuddeen kokoontui Ruotsin eturivin taiteilijoita juhlimaan, käytiin henkeviä keskusteluja. Prinssin kuollessa vuonna 1947 upea rakennus taideaarteineen siirtyivät valtiolle, myöhemmin Tukholman kaupungille ja liljevalchsin_raidesalonki_djurgrden.png1990-luvun puolivälissä jälleen valtiolle.

Prins Eugens Waldemarsudden taulut ja veistokset ovat pääosin ruotsalaistaiteilijoiden käsialaa, lukuisat taulut on prinssi itse maalannut. Prinssin pitkä elämäntaival 82-vuotta oli värikäs ja aiheutti alvariinsa pieniä skandaaleja, joita suojasi kuninkaallinen tausta.

Thielska Galleriet sijaitsee Djurgårdenin etäisinnemmässä kärjessä, Blockhusuddenilla. Entisen pankkiirin, Ernest Thielin loistelias kotitalo rakennettiin 1900-luvun alkuvuosina. Rakennuksen piirtänyt arkkitehti Ferninand Boberg oli se toinen arkkitehdeistä Prins Eugens Waldemarsuddessa. NK-tavaratalo on arkkitehti Ferninand Bobergin käsialaa.

Thielska Gallerietin taiteen tasokkuudesta kertoo sali, joka on täynnään Carl Larssonin maalauksia ja toinen sali Edvard Munchia. Carl Larssonin työt ovat hilpeän kauniita ja toinen Gallerietin ruotsalaistähti Anders Zorn, työsti muotokuvia ja alastonmaalauksia kaunottarista. Norjan kansallistaiteilija Edvard Munch tunnetaan "Huuto" teoksestaan. rosendals_slott_djurgrden.jpg

Prins Eugens Waldemarsuddenin kotilinna ja entisen pankkiiri Ernest Thielin arvokoti edustavat entisajan ruotsalaista vaurautta, hyvää makua taiteen kerääjinä ja kulttuurin suojelijoina.

Thielska Gallerietiin pääsee parhaiten bussilla nro 69 Tukholman keskustasta. Piletti on ostettava ennakkoon kioskista, bussissa ei kelpaa setelit, ei kolikot, eikä luottokortti.

Museot ja Galleriat ovat avoinna yleensä tiistaista sunnuntaihin, maanantait on suljettu. Tarkemmat aukioloajat on syytä varmistaa Internetistä tai Tukholman museovihkosesta.

Pentti Koivu

Tukholmalaisen taksin käytössä turistin on oltava valpas ja huolellinen;thielska_galleriet_tukholma.jpg

Tukholmassa on kuutisentuhatta taksia, joista tuhatkunta edustaa ”vapaa-ajajien” taksi-ryhmää. Tukholmassa on järjestäytyneitä taksiyrityksiä. Niiden nimiä voi tarkastella Internetistä. Näiden veloittamat

hinnat ovat kohtuullisia, ”vapaa-ajajien” ryhmän ylihintojen rinnalla.

Taksien ikkunoissa tulee lukea keltaisella tarralla hinta 10 km matkalle, joka kestää n. 15 minuuttia.  

”Vapaa-ajajien” hintatarra on kiinnitetty yleensä takaoven ikkunaan, teksti on hyvin pientä pränttiä.

Asiakas voi valita taksijonosta haluamansa auton. Käytännössä tilanne on hankala, kun asiakkaan pitäisi vertailla taksijonon ikkunoiden hintoja. Hintojen erot voivat olla moninkertaisia.  thielska_galleriet_djurgrden.jpg

Tuttavapariskunta ajoi Tukholman keskustasta Silja Linen terminaalille, matkan hinta 100- euroa ja matkaa on viitisen kilometriä. Mittari oli pyörinyt vinhaa vauhtia matkalla, huomautus ei tehonut.

Esimerkiksi Helsingin keskustasta Hyvinkäälle taksi maksaa noin 100- euroa, matkaa kertyy 60 km,

Raitiovaunu- ja bussilippu kännykkään

SL-biljetter nettiosoitteessa voit ladata puhelimeesi Tukholman julkisen liikenteen matkalippuja.

Kertalippu maksaa 36- kruunua ja on voimassa 75 minuuttia, raitiovaunussa ostettuna 44- kruunuaa.

Tukholman busseissa ei voi maksaa käteisellä lippua, lippuja bussiin myydään kioskeissa ja netissä.

Lippuja on 24 ja 72 tunnin ajaksi, 7 ja 30 päivän voimassa olevia lippuja, myös pidempikestoisia. ulla_winbladh_ravintola_djurgrden.jpg

 

Valokuvat; Djurgårdenin alueelta Flickorna Helin huset, Rosendals slott, Thielska Galleriet ulkoa ja sisältä, Ulla Winbladh restaurant, Prins Eugens Waldemarsuddenin linna, Liljevalchsin taidehalli.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tukholma vinkkejä, museot, Tukholma, Djurgården

Tukholman Historiska-, Biologiska-, och Spritmuseum

Tiistai 24.6.2014 klo 10:15 - Pentti Koivu

Historiska museum och Guldrumme

tukholman_historiska_museum_och_guldrummet.jpg

The Swedish History Museum, Statens historiska museum sijaitsee ydinkeskustan ulkopuolella, Östermalmin kaupunginosassa, osoitteessa Narvavägen 13-17.

Historiska museumiin pääsee parhaiten kummankin laivayhtiön busseilla. Silja Linen bussilla on pysäkki Djurgårdenin sillan kupeessa ja Viking Linella heti sillan jälkeen. Tukholman ainoa raitiovaunulinja kurvaa läheltä, jää pois ennen Djurgårdenin siltaa.

Tukholmalaiset koulukkaat olivat sankoin joukoin päiväretkellä Historiska museossa. Viikingit ovat näyttävästi esillä, niin pahassa kuin hyvässä. Taitavat purjehtijat olivat pelottavia valloittajia, häikäilemättömiä. Vaihtokauppaa käyviä viikinkejä arvostettiin.tukholman_historiska_museum_guldrummet.jpg
tukholman_historiska_museum_kirkkosali_kuvapaneelit.jpg
Historiska museon tiloihin oli loihdittu kirkkosaleja saarnastuolien ja alttarien kera. Kattomaalaukset, seinäpaneelit ja kudonnaiset kertoivat historian tapahtumista ja elämän kulusta. Kirkon ja papiston vauraus kimmelsi, suorastaan häikäisten silmiä.

Museon mielenkiintoisin osa on Guldrummet. Lasivitriineissä on upeita kultakoruja ja kuninkaallisten juhlapäähineitä, kruunuja. Kätevä tapa oli kietoa hopealankoja ja/tai kultaisia käämejä ranteen ympärille. Varakkailla lankoja ja käämejä riitti käsivarsiin. Tarvittaessa katkaistiin palanen hopeaa tai kultaa, kaupankäyntiin tai mihin tarvittiin.

tukholman_historiska_museum_aarteita_guldrummet.jpg

Biologiska museet

Biologiska museet sijaitsee Djurgårdenilla, lähellä Gröna Lundin huvipuiston porttia, lähes vastapäätä ABBA-museota. Puinen, tumma rakennus erottuu hyvin maastosta ja talon päädyssä lukee jättikirjaimin Biologiska museet, puhutaan lintumuseostakin.

Biologiska museet avattiin Djurgårdenilla 11.11.1893. Arkkitehti Agi Lindegren on kauniin rakennuksen suunnittelija, piirtäjä. Mallina on ollut norjalainen sauvakirkko.

Museon perusti eläintieteilijä, konservaattori, tutkimusmatkailija ja kunniatohtori Gustaf Kolthoff. Rakennuksen kaksi pyöreätä kerrosta kiertää ympyrää ja keskelle jää vierailijoiden katselutila. Linnut on sijoitettu moneen tasoon, ruohikolta korkeille kallioille, aidon näköisesti. Petoeläimet vaanivat lintuja pusikoista ja piiloista käsin.
biologiska_museet_stockholm.jpg
Taidemaalari Bruno Liljeforsin kädenjälki näkyy museon luontokulisseissa, jotka ovat jäljitelmiä aidontuntuisesti. Täytettyjä lintuja ja nisäkkäitä on esillä kolmisensataa.

Spritmuseum & Absolut Art Collectionabsolut_vodka_museet_stockholm2.jpg

Viina tai alkoholimuseo on Djurgårdenilla. Museo muutti ja avattiin toukokuussa 2012 nykyisellä paikalla, Wasamuseetin, laivamuseon läheisyydessä.

Kierroksella voi havannoida, kuinka alkoholikulttuuri on kehittynyt Ruotsissa. Viinien ja väkevien alkoholijuomien historiasta ja valmistuksesta kerrotaan kuvin ja tekstein. Tuoksuja ja hajuja löytyy lokerikoista. Absolut Vodka taidenäyttely on osa museota.

Bergrummet, kallioluolasto

Skeppsholmenin saaressa sijaitsevassa Bergrummetissa on vaihtelevat näyttelyt, talvella 2013-2014 oli Afrikan näyttely. Kallioluolasto sijaitsee Östasiatiska museetin alapuolella, sama piletti pätee.

spritmuseet_stockholm.jpg

Pilettitarkastus  raitiovaunussa ja Street Kitchenin uutuus

Tukholman keskustaan palasin raitiovaunulla, johon nousin Djurgårdenin sillan luota. Rahastaja liikkuu vaunussa matkustajien keskuudessa ja myy piletit. Eipä näkynyt.

Istuin paperirahakruunut kourassani. Hetken kuluttua virka-asuinen (tarkastaja) yritti lukijalaitteella kontrolloida, olenko maksanut. Kohdisti kerran, toisen ja kolmannen aparaattinsa säteet seteleihin. Lähipenkeissä istuvat herrat räjähtivät nauruun, jolloin tarkastajanuorukainen huomasi erheen. Kysyi olenko ruotsalainen, en ole, ja poistui.

Sergels Torg, raitiovaunun päätepysäkin tienoo keskustassa on raivattu mellastajista ja huumeilijoista vapaaksi. Maanalaiset kauppakäytävät kylpevät keinovalaistuksen tehostamina, kuin päivänvalon liikkeissä. Konkia pitkin pääsee ydinkeskustan läpi.

Felix food truck oli parkkeeranut toriaukion reunalle Street Kitchen kirkuvanpunaisen
myyntivankkurinsa ja tarjosi maksutta, uutuutta, maukasta salamipastaa. Katuruoka valloittaa.

 

Valokuvat liitteenä; Historiska museum, Guldrummetin vitriinit, kirkkosali, Absolut Vodka museet, Spritmuseet, Biologiska Museet

 
Pentti Koivu

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tukholman museot