Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Wien huokuu kulttuuria, ja kahviloita riittää

Sunnuntai 17.4.2016 - Pentti Koivu

Itävallan pääkaupunki Wien, lukeutuu keskieurooppalaisiin suurkaupunkeihin, asukkaita Wienissä on lähes 1 800 000, koko maassa 8,5 miljoonaa. Puhuttu kieli on saksa, Wienillä on ikioma murre, Wiener Dialekt. Turistikohteissa pärjää englannilla. Rahana  on euro.

index.jpg

99.jpg

Wien-Schwechatin lentokentältä (flughafen) on hyvät julkiset kulkuyhteydet keskustan Wien-Mitte asemalle. S-Bahn S7 lähtee lentokentän kupeesta, matka taittuu puolessa tunnissa cityyn, maksu on 4.40 euroa suuntaansa. CAT-juna kiitää matkan 16 minuutissa, maksu 12- € suuntaansa, meno-paluu 19- euroa. Wien-Mitteltä voi vaihtaa metroon. 

8455454.jpg

777.jpg

Donaukanal jakaa kaupungin, niin turistikohteiden kuin hotellien hintatason suhteen. Kanaalin "väärältä" puolelta saat hotellihuoneen

huomattavasti edullisemmin, huoneiden tasosta tinkimättä. Kävelymatkaa kauppakaduille ja turistikohteisiin on kilometrin-kaksi.

Hotel Stefanie on 400-vuotta vanha, Wienin vanhin toiminnassa oleva hotelli, rakennus on vuodelta 1870. Tambuuri kimaltelee kristallia, peilejä, marmoria, pehmytmattoja ja kumartelevia lakeijoita, työasuinaan on shaketti liiveineen ja daameille harmaa jakkupuku.

656356.jpg

5555.jpg

Museum Hundertwasser im Kunst Haus Wien sijaitsee hiukan sivussa ydinkeskustasta, mutta on käynnin arvoinen. Ihmeteltävänä on tosimerkillisiä rakennuksia, ja värikylläisiä seiniä koristeineen, on käveltävä varoen, lattiat kun ovat kaltevia, huoneet ovat kaikki erilaisia ja -värisiä.

Mozart näkyy kaikkialla, ei pelkästään maailmankuulut Mozart-kuulat, suklaamakeiset. Mozarthaus Vienna, säveltäjäsuuruuden kotitalo on ihan Stephansdom, Pyhän Tapanin tuomiokirkon kyljessä, 137 metrin korkuinen kirkontorni on hyvä maamerkki, sen näkee lähes kaikkialta.

4444.jpg

3333.jpg

Mozart-konsertteja ja musikaaleja on tarjolla lukuisia, yksi edullisempi vaihtoehto on Konzerte im Kursalon Wien, Stadtparkin (Keskuspuisto) alueella. Konsertti koostuu Straussin ja Mozartin musiikista, sopraanon ja baritonin lauluista ja balettiesityksestä. 

Sisi Museum ja Natural History Museum Vienna kuuluvat niihin "pakollisiin" kohteisiin. Romy Scheider, herttainen neito nousi maailmanmaineeseen Sissi-elokuvien ansiosta, keisarinnan roolissa 1950-luvun puolivälissä. Tähteys kävi kohtalokkaaksi, kun äitinsä Madga vahti Romy-tytärtään kotioloissa ja vaati itselleen rooleja tyttärensä elokuvissa. Romy Scheiderin tähtiuraa kesti hetken,  muutaman Sissi-leffan, kuolema koitti 43-vuotiaana, avioerot ja alkoholin liikakäyttö takanaan.

3256.jpg

146548.jpg

Kulttuuritarjonta Wienissä on ylenpalttista, on valinnan vaikeus, minne kaikkialle ehtisi. Kaiserliche Schatzkammer Wien lukeutuu suositeltaviin kohteisiin. Kultaa, timantteja, jalokiviä, hallitsijoiden kruunut, viitat, valtikat, tiarat, miekat ja muut vallan merkit ja helyt ovat häkellyttävän upeita.  Ympäristössä olevissa hallintorakennuksessa on kokoa ja näköä. 

Kahvilakulttuuri elää edelleen kukoistuskautta Wienissä, hampurilaispaikat ja vastaavat eivät ole vallanneet keskustaa itselleen. Kahviloiden tuotevalikoima on runsas ja näyttävä. Pöytiinpalvelu on itsestäänselvyys, itsepalvelua ei suosita pohjoismaiseen tapaan. Hintataso Wienin kahviloissa on Helsingin kahviloihin verrattavissa, Wienissä voipi olla jopa hiukan edullisempaa. 

Wien on yksi Keski-Euroopan viehättävä joulukaupunki. Aamupostin Lukijalta palstalla kerroin 23.12.2004 kokemuksista joulumarkkinoista ja joulutorien ilmeestä ja herkuista. Sillä matkalla sain tilaisuuden istua Musikverein Grosser Saalin eli Musiikkiyhdistyksen talon kultaisen isomman salin  konsertissa, ei toki siinä Wienin Uudenvuoden konsertissa.

Päivän lehdet noudetaan katuvarsien pylväiköissä riippuvista avoimista muovitaskuista, euromaksu tiputetaan pieneen rahalippaaseen. Pylväikköjä on tiheään, ja lehtivalikoima on runsas. Kotijakelua päivälehtien osalta ei tietääkseni Wienisssä ole järjestetty.

Kuinka erilaista on vanhoja rakennuksia suojeleva kulttuuri Wienissä ja Suomessa. Hyvinkään kaupungintalo purettiin kolmenkymmenen vuoden ikäisenä, ja Pasilan asemarakennus hajotetaan nuorempana. Hotel Stefanie on piakkoin 120-vuoden ikäinen, hotellihuoneet ovat mallikkaassa kunnossa, kylpyhuone on ajanmukaistettu, täysin kaakeloitu, WiFi-yhteys toimii moitteetomasti.

 

Valokuvia; Hotel Stefanie ”kirkontornineen” on sijoittunut uusien korkeiden liikerakennusten väliin, hotellin juhlava aamiaishuone, hevosvaljakot Wienin katukuvassa, Stadtparkin kultainen Mozartin patsas ja kukista rakennettu koristeellinen kello, Museum Hundertwasser im Kunst Haus Wien ja  värikkäät talot, muotiliikkeitä Wienin keskustassa, Kaiserliche Schatzkammer Wien, aarrekammari 

 

Pentti Koivu

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Wien, kulttuuria, kahviloita