Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Juhannuksen monet perinteet ja taiat, vuonna 2016

Keskiviikko 20.7.2016 klo 15:49 - Pentti Koivu

thumbnail_IMG_1246.jpg

Ahvenanmaan juhannusmatka on säilyttänyt suosionsa, ainakin vuodesta 2009 alkaen, jona aikana olen toiminut matkaoppaana edellä mainittuun saaristokohteeseen. Ahvenanmaan luonto, kieli, sää, tavat poikkeavat Manner-Suomesta melkoisesti, kuten juhannusjuhlan vietto.

Ahvenanmaan virallinen kieli on ruotsi, äidinkielenään ruotsia puhuu 91 % asukkaista. Toki turistikohteissa pärjää suomenkielellä, vaikka vastauksen saa ruotsiksi tai nykyisin usein englanniksi, kesätyöntekijät ovat tulleet Keski-Euroopasta ja maailman ääriltä.

IMG_1233.JPG

Åland nimi tulee tutkija Lars Hulde'nin mukaan "ahva" sanasta, latinaksi Aqua eli vesi, tai ehkä alkuperä löytyy vanhasta suomalaisesta ahvena eli ahven ilmaisusta, Hulde'n.

Sää on yleensä aurinkoinen juhannuksen tienoilla Ahvenanmaalla, Eckerön kunta on Suomen aurinkoisin kunta jonkun tilaston mukaan, tosin Hanko on päätynyt samaan.

thumbnail_IMG_1240.jpg

Viime vuoden juhannussää (2015) teki poikkeuksen, satoi Jan Karlsgårdenin majstång, juhannussalon noston juhlassa. Tänä juhannuksena melkein paistoi kirkas aurinko, ilma oli säyseän lämmin, pilvipoutaa ja pilvien raosta kurkistavaa aurinkoista vuoron perään. Ahvenanmaan luonto on vehreätä, runsaasti lehtipuita ja katajaa on monen korkuisena.

thumbnail_IMG_1224.jpg

Juhannussalkojen nosto ylös aloitetaan puolen päivän aikaan juhannusaattona, väki kulkee paikkakunnalta toiselle, päätyen Jan Karlsgårdenin juhlapaikalle klo 20 tienoilla, jolloin 25 metrin korkuinen salko hilataan miesten hartiavoimin ylös, kesto 30 minuuttia.

Jokaisella kylällä on ollut ikioma juhannussalko, vapaaehtoisten kadottua on jouduttu luopumaan salon koristelusta ja ylösnostosta. Yllättäen monen vuoden tauon jälkeen Pommern-museolaivan ja Hotelli Cikadan väliselle rinteelle ilmestyi midsommarstång.

thumbnail_IMG_1248.jpg

Eckerön matkalla kohtaa Storbyn midsommarstångin, korkeus 28 metriä, ja Överbyn midsommarstångin, korkeudesta ei tietoa, alhaalta katsoen Fäktargubbe on korkealla.

Juhannussalko, majstång, sommarstång on hedelmällisyyden symboli, himmelimäisiä koristeita riippuu poikkipuilla, kuten lehtipunoksia, eläviä kukkia, nykyisin tekokuituisia, myös pienoislaivat ja salon huipulla häärii Fäktargubbe, huitojaukko, voipi olla akkakin.

thumbnail_IMG_1254.jpg


Tanskassa vietetään Sankt Hansin päivää, Johannes Kastaja, 23.kesäkuuta. Tanskassa kokon harjalla keikkuu noitaa markkeeraava nukke, polton jälkeen lauletaan "Vi elsker vort Land". Kyseessä lienee tanskalainen huumori, ovathan maailman onnellisin kansa.

IMG_1243.JPGthumbnail_IMG_1259.jpg

Norjan Midtsommer vastaa juhannusta, käytetään jonsok nimeä, Johannes Kastajasta. Islannissa Jo'nsmessa on ennustusten ja povausten päivä, omanlainen juhannusjuhla.
Lähdetietona (Norja, Tanska, Islanti) Anna Leino Pohjola-Norden 2-2012 lehti.

 

Ahvenanmaan saariston juhannukseen kokot eivät kuulu. Kokkoja ei polteta, on ero mantereeseen.

 

Kuvia; Hotelli Cikadan juhannussalko, Kastelholmen linnan muurit, Jan Karlsgårdenin kahvila, ravintola Smakbyn olutsäiliöt, Pommern-museolaiva ja juhannussalko, juhannussalon kotristeita kannetaan ja salkoa hilataan ylös Jan Karlsgårdenin iltajuhlassa, Överbyn salko tien poskessa.

Pentti Koivu

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: juhannus, Ahvenanmaa, juhannussalko, Kastelholm, Jan Karlsgården, Pommern

"Ilmoja pitelee" Ahvenanmaallakin, USM juhannusmatka 2015

Tiistai 30.6.2015 klo 16:31 - Pentti Koivu

IMG_0145.JPG

Juhannus on keskikesän juhlan aikaa, säät ovat suosineet matkailijoita Ahvenanmaalla. Olen vienyt ryhmiä yhdenjaksoisesti kesästä 2009 alkaen Ahvenanmaan juhannusjuhliin Uudenmaan Seuramatkojen ja Hyvinkään Liikenteen toimesta, ollen matkaoppaana.

IMG_0126.JPG

Aina on ollut aurinkoista ja lämmintä, ei niinkään helteistä. Vuoden 2014 juhannussää oli poikkeuksellisen kolea, kuitenkin auringonpaisteinen, kesä 2015 sekoittaa tilastot.

IMG_0134.JPG

Ahvenanmaan Eckerö on tilastojen mukaan Suomen auringonpaisteisin kunta, toisen tilaston mukaan Hanko. Eckerö sijaitsee Ahvenanmaan länsilaidalla, asukkaita on alle tuhat, ruotsinkielisiä on 90 % asukkaista. Maarianhamina on 35 kilometrin päässä.

Turismi on Eckerössä ykkössijalla; hotelleja, matkakoteja, ravintoloita

ja kahviloita, ja mökkikyliä ja uimarantoja, on mistä valita. Eckerö on leirintämatkailijoiden suosiossa.

Jan Karlsgårdenin friluftsmuseumin tapahtuma kerää paikallisia asukkaita ja turisteja, varsinkin ulkomaalaisia Ahvenanmaan juhannusjuhlien päänäyttämölle. Juhannussalot nousevat pitkin päivää lähialueilla pystyyn, kylien värien ja koristeiden somistamina.

Lähikyliltä kiirehditään klo 20 alkavaan, 25 metriä pitkän majstångin, juhannussalko, ylösnostoon, Sundissa sijaitsevaan Jan Karlsgårdeniin. Kansallisasuihin pukeutuneet talkoolaiset kantavat jättikokoiset, värikkäät keinokuituhimmelit juhannussalon luo.

Juhannussalon nosto alkaa juhlapuheiden (ruotsiksi, suomeksi, saksaksi, englanniksi) jälkeen. Salkoa hilataan pikkuhiljaa mieshartiavoimin ylöspäin, "heinäseipäiden" avulla. Salon kiila kalautetaan koloonsa noin puolen tunnin aherruksen jälkeen, juhla voi alkaa.IMG_0140.JPG

Juhannussalot ovat pystyssä seuraavaan juhannusjuhlaan asti. Hiukan aikaisemmin ne kaadetaan pitkälleen, poistetaan edellisvuoden kuluneet koristeet ja vaihdetaan uusiin.

Kesän 2015 sää oli epäsuosiollinen ja oli verottanut paikalletulijoiden määrän vähään, kolmannekseen vakiomäärästä. Mustanpuhuva taivas oli värikkäiden sateenvarjojen vastakohtana salonnoston alkaessa, salon ollessa yläasennossa, sateenvarjot olivat jo suljettuja ja värikäs salko hallitsi juhlatannerta. Sääolot vaihtuvat hetkessä saaristossa.

Norjan Bergenissä sataa aina, vauvatkin syntyvät saappaat jaloissa, sanotaan. Lapset ovat vihaisia aurinkoisina päivinä Bergenissä, kun leikit on rakennettu sateiden varalle.

Ahvenanmaan retkeemme mahtui kiertoajelukin, ammattiopas Gun Styrströmin kertoi hunajaisella äänellään nähtävyyksistä ja Ahvenanmaan historiasta. Liputuspäivät ovat samat kuin Manner-Suomessa, kolme extra-liputuspäivää liittyvät saaren itsehallintoon.

Suomen ensimmäinen naisrakennusmestari on ahvenanmaalainen Hilda Hongell, eli vuodet 1867-1952. Sveitsiläistyylisiä isoja puutaloja ja huviloita rakennettiin 98, joista jäljellä on 44 rakennusta. Huvilat ovat koristeellisia ja useimmissa niissä on parveke.

Jomalassa on 24 metrin syvyinen kaivo, Gun oli kertonut opastaessaan, kaivuutyön tapahtuneen käsin. Silloin koulukaspoika oli kysynyt, eikö niillä ollut lapioita lainkaan.IMG_0120.JPG

Ahvenanmaalla on runsaasti omenapuita, peräti 60 % Suomen omenatuotannosta on kotoisin näiden saarien omenaviljelyksiltä. Omenat poimitaan käsin, on matalia puita. Belgiasta tuodut omenapuut antavat satoa toisena kasvuvuotenaan, perinteiset vasta neljäntenä vuonna. Omenoista valmistetaan viinitiloilla omenaviiniä ja omenabrändiä.

Ravintoloitsija Micke Björklund ja puolisonsa Jenny rakensivat tyhjälle peltoaukiolle Smakbyn nimisen ruokakulttuuriravintolan ja matkamuistomyymälän. Menestys alkoi välittömästi ja paikan suosio on huimaava, muista tilata pöytä ruokailuun ennakkoon.

Smakbyn on modernististi sisustettu, pelkistettyä linjaa noudattaen ja keskittymällä palveluun ja ruuan laatuun. Kiinnostusta ja tunnettavuutta on auttanut Micken Vuoden kokki kilpailujen voitot Suomessa ja Ruotsissa, ruoka-televisio-ohjelmissa esiintymiset.IMG_0131.JPG

Henkilökunta on pääosin ruotsinkielistä tai hyvää englantia puhuvaa, toki suomellakin pärjää. Ahvenanmaalainen kalalautanen on kokemisen arvoinen, ryhmäämme varten oli rakennettu noutopöytä. Tuotteiden esittelijänä toimi kohtelias nuorimies, kokkioppilas, kotoisin Inkoosta ja rallin maailmanmestarin poika. Smakbyn palvelut pelasivat hyvin.

Suomen alkoholilaki kattaa myös ahvenanmaalaisten ravintoloitsijoiden toiminnot. Smakbyn myymälästä voi ostaa mukaan paikan itsensä valmistamia viinejä pulloissa, ei kuitenkaan väkeviä juomia, Ålvados-omenaviinaa tai likööriä. Ne pitää noutaa Alkon myymälöistä, toki paikan ravintolassa voi nauttia lasillisen juomaa. Muiden valmistamia viinejä tai olutta ei voi kuitenkaan ostaa mukaan. On siinä euroturisteille selittelemistä.

IMG_0130.JPG

Jenny ja Micke Björklundin ajatuksissa on laajentaa Gourmet-keskuksensa toimintaa, seuraavaksi on havitteilla rakentaa hotelli ja sen yhteyteen sopisi luontevasti näyttämö.

Matkalla oli riihimäkeläisiä, hyvinkääläisiä ja pääkaupunkiseutulaisia. Monet olivat ensimmäistä kertaa Ahvenanmaalla, ihastuivat saaristoon, sateet eivät haitanneet.

Pentti Koivu

Valokuvia; juhannussalon nosto alkuvaiheessa ja pystyssä, pensaita runsaasti kukkien, Eckerön majstång ja Eckerön kirkko, m/s Gracen mansikkapöytä ja näkymä merelle.

IMG_0147.JPG

  IMG_0146.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juhannus, Ahvenanmaa, Juhannusmatka

Juhannusmatka 2014 Ahvenanmaalle kuvien kera

Torstai 24.7.2014 - Pentti Koivu

jan_karlsgrd_juhannussalko_nostettuna.jpg

Uudenmaan Seuramatkat on järjestänyt juhannusmatkoja Ahvenanmaalle, kesällä 2014 oli kyseessä kuudes perättäinen kerta. Kahden päivän matkasta on siirrytty kolmen päivän retkiin, joten omaa aikaakin jää tiivistahtisen ohjelman lomaan.

Juhannusmatkojen suosio on yllättänyt myönteisesti. Alkuvuosina matkassamme oli yksi bussillinen, nykyisin kahden bussin verran matkailijoita, noin 70-100 henkilöä.

Laivaan noustaan Turun satamassa aamuvarhaisella ja alus lähtee klo 8.45 kohti Maarianhaminaa. Suuret ruotsinlaivat nielaisevat ryhmäläiset laivan sopukoihin ja lukuisiin kahviloihin, ravintoloihin ja verovapaa-kauppaan. Buffet-pöydän ääressä toivoisi ilmenevän samaa väljyyttä. Tuntuu kuin olisit alati ruokajonon viimeisenä.

Juhannusjuhlat Jan Karlsgårdenissa

Juhannusaaton iltapäivällä saavutaan Maarianhaminaan. Majoittumisen ja pienen levon jälkeen lähdetään kolmen tunnin kierrolle lähialueille paikallisoppaan johdolla. Kohteina ovat saarien turistikohteet, joista olen kertonut edellisvuosien tarinoissa.

jan_karlsgrd_juhannussalon_kruunut.jpg


Opastuskierros päätyy Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseon alueelle, joka muistuttaa pitkälti Helsingin Seurasaarta pienoiskoossa. Lähikylistä tullaan oman kylän salon noston jälkeen seuraamaan saarialueen 25 metrisen pääsalon nostoa. Nostotoimet alkavat klo 20 pintaan. Juhlavassa kulkueessa tuodaan salon kruunut juhlapaikalle.

Kulkueen daamit ja herrat ovat pukeutuneet kansallispukuihin. Värikylläät kruunut, kolmikulmaiset ovat toista metriä halkaisijaltaan. Jokaisella kylällä on oman malliset ja värilliset koristeet salkoon. Nykyisin on ongelmana, vapaaehtoista talkooväkeä ei ole tarjolla, joten yhä useampi kylä joutuu unohtamaan salonnoston ja juhlallisuudet.

Jan Karlsgård kerää runsaan yleisön paikalle, naapurikylistä ja -saarista saapuvien ohella juhlaan ilmestyy mannersuomalaisia, ja ulkomaalaisturisteja maailman eri kolkilta. Juhlallisuuksien aluksi luetaan tervehdyspuhe neljällä kielellä; ruotsi, suomi, saksa, englanti. Paikalla on paljon väkeä Aasian maista. Tilaisuus on alkoholivapaa ja lapsiperheet suosivat siksi Jan Karlsgårdenia. Laulu raikaa ja piirileikit pyörivät.

Juhannussalon nostaminen

Juhannussalon nosto kestää, tuulesta ja olosuhteista riippuen 20 minuutista puoleen tuntiin. Kesän 2014 nostoon tuli pakollinen tauko, kun salon ylimmäinen juhlakruunu tipahti alas. Kruunua yritettiin saada paikoilleen tikapuiden avulla, tikkailta ei yletetty.

jan_karlsgrd_juhannussalkoa_nostetaan.jpg


Salon hilaaminen ylös jatkui yhtä kruunua vajaana. Moni katselija kyseli, mitähän se merkitsee. Todennäköisesti ei mitään, vastasin. Salon nostoon liittyy paljon taikaa, se liitetään lähinnä tulevaan viljasatoon, joidenkin mielestä hedelmällisyysriittiin.

Salko nousi ylös ja kiilatappi lyötiin paikoilleen. Alkoi piirileikkien, yhdessäolon ja laulujen aika. Vierasmaalaiset pyörivät innokkaina piiriä, lapset parhaina opettajina. Salon huipulla heiluu Fäktargubbe, huitojaukko. Poikkipuiden koristeilla on omat nimet ja symbolit. Koristeet ovat ylhäällä, salon tapaan, seuraavaan juhannukseen. Salko kaadetaan nurin seuraavan vuoden juhannusviikon alulla, ja kunnostustyöt alkavat.

Nykyisin on tapana joillakin alueilla joulun aikaan ripustaa joululyhteitä salkoon. Se ei ole alkuperäisen tavan mukaista, on markkinataloutta. En ole perillä, mistä aineesta salon koristeet ovat. Kruunuja ei pääse hipelöimään, kun ne ovat lukkojen takana ja salon noustua korkeuksiin, yläilmoihin ei ole menemistä. Silmämääräisesti katsoen koristeet eivät ole paperia, eikä muovia. Voisivat hyvin olla tekokuitua tai vastaavaa, kestää auringonpaisteen, sateet, tuulet ja myrskyt. Vasta vuoden kuluttua uusittavia.

Eckerön kierros

Eckerön kierros tehdään juhannuspäivän aamuna. Vuosien saatossa olen opetellut Eckerön nähtävyydet ja näin ollen emme tarvitse paikallisoppaan palveluita. Kirkot Ahvenanmaalla kuuluvat tiekirkkojen piiriin ja niiden pitäisi olla avoinna. Näin ei ole aina, kirkkojen ovet ovat olleet suljettuina ilkiteon johdosta ja kirkon omaisuutta on hävinnyt. Vuoden 2014 Juhannuspäivänä S:t Lars kyrka Eckerössä oli taas avoinna.

Taiteilija Lisa Johansson-Pape on toiminut Eckerön kirkon nykyisen valaistuksen suunnittelijana, kuten 150 muunkin kirkon osalta. Lisa Johansson-Pape oli pitkään Stockmannin Ornon valaisintehtaan palveluksessa. Pro Finlandia myönnettiin taiteilijattarelle 1957.

Puinen kastemalja on 1260-luvulta. Kirkko on peräisin samoilta ajoilta, ihan tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä. Kirkko on rakennettu Ahvenanmaan punaisesta graniitista. Votiivilaiva roikkuu kirkon katosta, pienoismalli lahjoitetaan kirkolle siunausta hakien. Kirkko oli meren rannalla, toimien merimiesten ja matkustavaisten rukoushuoneena.

Alttariryijyn tekijää ei tunneta, on paikallisen henkilön suunnittelema ja kutoma. Värikäs puinen reliefi, ulko-ovelta katsottuna vasemmalla seinällä, on Tage Wile´nin käsialaa. Taiteilija on opiskellut Tukholmassa ja asuu nykyisin Ahvenanmaalla. Alttaritaulu on Bernhard Reinholdin, vuodelta 1876. Saarnastuoli on C.L.Engelin piirtämä v 1840. Alkuperäiset urut ovat 1860-luvun puolivälistä, uudet Allen-urut saatiin vuonna 1990.

Badhusberg ja hotellit

Paluupäivän aamuna ajettiin bussilla Badhusbergin näköalakukkulalle, on aivan keskustan liki, Badhus- ja Neptunigatanin tuntumassa. Ja Rantatietä pitkin Viking Terminaalille. Paluun piletit olivat uudelle m/s Viking Gracelle, kuten vuosi sitten, ollen ajan tasalla.

maarianhamina_badhusberget.jpg


Säät suosivat Ahvenanmaalla. Kesäisen kirkasta oli ja auringonsäteitä näkyi, joka oli poikkeuksellista tämän kesän Suomessa. Eckeröläisten mukaan auringonpaisteisia päiviä heillä on maamme kunnista eniten, Hanko kilpailee aurinkosaarekkeen ykkössijasta myöskin.

Olen yöpynyt lähes kaikissa Ahvenanmaan hotelleissa, lukuunottamatta Arkipelagia. Tämän kesän tuttavuus Hotel Adlon, laivaterminaalin lähietäisyydellä oli miellyttävä. Juhannuksena 2015 ollaan ryhmän kera kenties Park-hotellin uus-laajennusosassa.

Viking Grace-alus

Paluumatka m/s Viking Gracella lukeutuu elämyskokemuksiin. Laivan suuret ikkunat, valoisuus, värikkyys ja yllätyksellisyys sisustuksessa jaksaa viehättää kerta toisensa jälkeen. Sokkelaisuus on pienenpieni miinus, mutta ei haittaava. Buffet-pöydän anti on tasokas, mieleen tulee entisajan ruotsinlaivojen seisovat voileipäpöydät, kuten niitä sanottiin. Ruokapöytien ääreen pääsee lähes jonottamatta. Ei voi kuin ihmetellä kuinka saman laivanvarustajan alusten tarjoomukset poikkeavat toisistaan suuresti.


grace_turku_maarianhamina_tukholma_2.jpg
Buffet-salin lasinen jättimansikkavati tarjoaa silmänruokaa ja makunautintoja. Vertti Kivelä on onnistunut luomaan uuden ajan sisustuksen, ja toimivan kokonaisuuden Grace-alukselle. Frank´s ravintola toimii torikaupan tapaan. Voit asioida kokin kera silmätysten ja tilata eri keittiöistä ruoka-annoksia. Mukaasi saat "klöntin", joka alkaa piristä ja valot vilkkua, kun annoksesi on noutovalmis. Juomat, kahvit ovat erillisillä pöydillä ja ateroituasi maksat kassalle ravintolasta poistuessa. Eräänlainen seikkailu.Matkatoimistossa ja matkaoppaalla alkavat valmistelut seuraavaan juhannukseen melkein heti, kun ryhmäläiset on kotietettu. Ahvenanmaa on yksi takuuvarma tuote.

Pentti Koivu

ahvenanmaan_kukinnot_rehevi_kultasade.jpg

ahvenanmaan_kukkaloistoa_ruusuorapihlaja.jpg

Kuvat; Badhusberget näköalakukkula, reheviä kukintoja Kultasade ja Ruusuorapihlaja, wc--merkki, juhannussalon kruunut kulkueessa, juhannussalko nousee ja nostettuna, Viking Gracen valaisimia


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ahvenanmaa, Juhannusmatka 2014, Juhannusmatka Ahvenanmaalle, Juhannus Ahvenanmaalle