Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Risteily höyrylaiva Wennon kyydissä kruunasi matkan

Tiistai 17.10.2017 - Pentti Koivu


Hyvinkääläiset yhdistykset tekevät runsaasti retkiä lähiympäristöön ja pidemmällekin, asian voi todeta paikallislehden, Aamupostin Yhdistykset palstalta. Yksi ahkerista retkeilijäryhmistä on Etelä-Suomen Syöpäyhdistys Hyvinkään seudun osasto. 
IMG_1946.JPG
Matkoille ilmoittaudutaan ja lisätietoja antaa etunimimerkki Osmo, jonka takaa paljastuu Hyvinkään Liikenteen eläkkeellä oleva kuljettaja Osmo Sihvonen. Osmo toimii edelleen entisen työnantajansa päiväretkien suunnitteluryhmässä, on matkailun ammattilainen. 
Puumalan kesäretkelle lähti lähes 90 yhdistyksen jäsentä kahdella tilaus-linja-autolla, kuljettajina Reimert Jossandt ja Nikolai Tuomanen, matkanjohtajana ja matkaoppaana Osmo Sihvonen ja toisessa bussissa eläkeläismatkaopas Pentti Koivu. 
Suuren ryhmän (84) ajoreitti, käyntikohteet ja taukopaikat tulee suunnitella huolella ja varata ennakkoon. Ensimmäinen tauko pidettiin liikennekeskuksessa Kuortilla, pitää olla riittävästi wc-tiloja käytettävissä, toimivat kahvilalinjastot, ympäristö siisti ja asiallinen.
IMG_1947.JPG
Mikkelin torilla maisteltiin paistettuja muikkuja ja hämmästeltiin verkkaista torielämää. Kenkävero on entinen suurpappila, jonka toiminta tyssäsi, papin muuttaessa perheensä kanssa pois. Nykyisin Kenkävero on monipuolinen matkailukeskus. 
Yksi versio Kenkäveron nimen alkuperästä kerrotaan; kirkkoon soudettiin lähisaarista, veneessä avojaloin, vasta kirkon portailla laitettiin kengät jalkaan, kirkosta poistuessa kengät riisuttiin. Kengät olivat monen perheen arvotavaraa, eikä jokaisella ollut omia.
Anttolanhovin juhlavassa salissa nautittiin makoisa ateria, noutopöydästä haettuna. Seuraava etappi oli Puumalan satama, komean sillan kupeessa, sillalla on korkeutta yli 30 metriä. Satamalaiturilta voi nousta hissin kyytiin ja nousta sillalle näköalahissillä. 
Päivän kohokohta, kahden tunnin risteily puilla lämmiteltävällä höyryalus s/s Wennolla oli elämysmatka. Alus on valmistunut vuonna 1907 Savonlinnassa, tyyppiluokitus on "rautarunkoinen höyrylaiva eli kuramylly". 
IMG_1949.JPG
Alkuaikoina lastina oli puutavaraa, aluksen piti mahtua kulkemaan Saimaan kanavassa, mahdollisimman paljon lastia mukana, halkoja Wennoon mahtui 650 pinokuutiometriä.
Monien omistajavaihdoksen jälkeen Wennon toiminta päättyi ja alus telakoitiin vuonna 1964. Wenno pääsi pahasti rapistumaan, Puumalan kunta osti huonokuntoisen aluksen 1970-luvun alulla, paikallinen veneseura kunnosti talkoovoimin aluksen. S/S Wenno on jälleen turistien ilona liikenteessä ja palvelee huviristeilijöitä tilauksesta ja vuorolähdöin. 
IMG_1957.JPG

Wennon nimi oli aiemmin Wetehinen, rahtilaiva & höyrylotja, mitat; pituus 30.80 metriä,  leveys 6.70 m, syvyys 2.60 m. Valtaisat halkopinot takaavat aluksen kulun, kuumuutta hohkaa kannelle asti. Kotisatama on Puumala, Museoviraston perinnelaivarekisterissä.

 Matkapäiväksi osui lämmin, vähätuulinen keli, avokannella saattoi istua paitahihasillaan. Kannen alla on viihtyisät, tilavat oleskelutilat, matkustajamäärä 99 henkilö. Asiatiedot on poimittu Wenno-aluksen nettisivuilta.

Kotimatkalla poikettiin Imatran Valtiohotellia ja komeata aulaansa ihastelemassa, sekä kuivana olevaa Imatran koskea, jossa ei järjestetä nykyisin vesiputousnäytöksiä, harmi!

Hyvinkäälle tultiin Lappeenrannan pikapyrähdyksen jälkeen puoliltaöin, hyvin mielin.

IMG_1959.JPG

Pentti Koivu 

Valokuvia; Kenkävero, kuljettaja kahvilla Kenkäveron kristallikruunujen säihkeessä, S/S Wenno höyrylaiva, Imatran valtionhotelli, Imatran koski kuivaversiona, Imatran kosken jatko-uoma.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Wento, höyrylaiva