Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Salmelan ja Vuohijärven taidekesä 2016

Sunnuntai 29.5.2016 - Pentti Koivu

Taidekeskus Salmela

Aamupostissa on ollut kevään mittaan näyttäviä ilmoituksia otsikolla "Taidekeskus Salmela teki yleisöennätyksen!" Toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala kiittää vuolaasti vuoden 2015 yleisöennätyksestä, Etelä-Suomen Median lehtiä. Näkyvä ja hyväkin mainonta, ja onnistunut markkinointi eivät vielä takaa menestystä matkailukohteena, yleisön tulee saada pääsymaksulleen vastinetta ja ahaa-elämyksiä.

Taidekeskus Salmela lukeutuu takuuvarmoihin matkailukohteisiin, taidekeskus sijaitsee luonnonkauniilla paikalla, Pyhäjärven rannalla, Mäntyharjun maisemissa. Rakennuksia on useita, vanhimmat ovat 1850-luvulta, lisämausteena veistospuisto ja entiset Postin ja Apteekin talot, toimivat näyttelytiloina.

Taidekeskus ei ole tuottanut pettymyksiä. Hiukan mäkisessä maastossa on, kuitenkin hyvät kulkutiet, vaikkapa rollaattorin kera. Katseltavaa riittää monissa kohteissa, mikäli portaikot saattavat estää ylöskiipeämisen. Kesäheinä-kahvila-ravintola toimii moitteettomasti ja alueella on riittävästi wc-tiloja. Ryhmille voi tilata ennakkoon opastuksen, jonka aikana kierretään koko laaja taidealue. Toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala on pääsääntöisesti paikalla, käyden tervehtimässä, ainakin meidän ryhmiä. Edustamani Liikennöitsijän taholta on tehty vuosikausia retkiä Taidekeskus Salmelaan, opaskollegani Eeva Rantamäki "löysi" kohteen aikoinaan. Mäntyharjun kirkko

Taidekeskus Salmelan läheisyydessä on Mäntyharjun kirkko, valmistunut 1820-luvulla. Vuohijärven Luonto- ja Kulttuuritalo

Tulevan kesän uutuutena on viime kesänä avattu Vuohijärven Luonto- ja Kulttuuritalo. Rakennus toimi aiemmin kirkkona, kirkon ostotapahtuma on mielenkiintoinen tarina, jätän sen kertomisen paikalliselle oppaalle. Ryhmämme kuuli sen Tuomas Hoikkalalta. Taidekeskus Salmelalla riittää joka kesäksi yllätyksiä. Vuoden nuoren taiteilijan julistus ja töiden esillelaitto on odotettu tapahtuma. Vuohijärven Luonto- ja Kulttuuritalolla on ensi kesänä, 100 lintua-näyttely, von Wrightin, Karppasen ja Bruunin taidetuotantoa.

Kesällä 2016 Taidekeskus Salmelan taiteilijoita ovat; Pekka Kauhanen, Lauri Laine, Kristian Krokfors, Kirsi Kaulanen, Tiina Torkkeli, Pirkko Nukari, Maria Laine, Johanna Lumme. Lisäksi nuorten kuvataidekilpailun kärkisijoittuneiden töitä tulee näytteille.

Tiina Torkkeli on hyvinkääläinen kuvataiteilija, tunnetaan suurista hitsatuista töistään. Pirkko Nukarin Sirkuskarhu-teos vuodelta 1977, on Hyvinkään suosituin patsas, ainakin lasten mielestä. Karhu ajaa moottoripyörällä ja sen kyytiin saa nousta hurvittelemaan. Sirkuskarhu on Jussintorin edustan puistossa, Taidemuseon sisäänkäynnin lähettyvillä. Sirkuskarhu ajautui kolariin, kun kaupungin traktori törmäsi patsaaseen. Patsas vietiin varikolle hoitotoimenpiteisiin, unohtuen varastolle, kunnes huolestunut kaupunkilainen peräänkuulutti patsaan katoamisesta kaupunkikuvasta paikallislehden palstoilla. Patsas palautettiin, uudelle paikalle, kaupunginpuutarhuri Terhi Parkkali-Reskolan toimesta.

Vuohijärven Luonto- ja Kulttuuritalon "Odottamaton elämys" näyttely 4.6.-28.8.2016 tarjoaa 100-lintua-näyttelyn. Taiteilijoina ovat von Wrightin veljekset, Matti Karpanen ja Erik Bruun. Matti Karpanen (1873-1953) oli tunnettu lintujen täyttäjä ja taidemaalari. Erik Bruun (s 1926) on arvostettu graafikko, laaja tuotantonsa käsittää mainosjulisteita, postikortteja ja -merkkejä, usein eläinaiheisia. Hauska yhteensattuma, Erik Bruun oli 1960-1970-luvuilla vakioasiakkaana Kristalli-Fazulla, silloisessa työpaikassani, Bruun oli mainospiirtäjä. Tyylikkäästi pukeutunut, kohtelias asiakas, kuten viehättävä rouvansa.

Viipurissa sijaitsevassa Lallukan talossa toimii Taidekeskus Salmelan taiteilijaresidenssi, josta suomalaiset taiteilijat voivat hakea asuin- ja työskentelytiloja. Rakennus valmistui vuonna 1906 Repolan kaupunginosaan Viipurissa, Allan Schulmanin piirusten mukaan. Valokuvia; Taidekeskus Salmelan kiitosmainos Aamupostissa, Vuohijärven Luonto- ja Kulttuuritalo, Pirkko Nukarin Sirkus-Karhu ja Taidemuseon talo Hyvinkään Jussintorilla. Salmelan ja Vuohijärven kuvat liitetään kesän 2016 päiväretkien jälkeen, kun kuvat on napsittu.

Pentti Koivu

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Salmela, Vuohijärvi, taidekesä 2016