Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Via Finlandia taiteen myyntinäyttely Valamon luostarissa Heinävedellä

Maanantai 15.8.2016 - Pentti Koivu

IMG_1322.JPG

Arvotaidetta on tarjolla Valamon luostarin Via Finlandia kesän myyntinäyttelyssä mm. seuraavilta taiteilijoilta; Eero Järnnefelt, Akseli Gallen-Kallela, Juho Rissanen, Albert Edelfelt, Wäinö Aaltonen, Hjalmar Musterhjelm, Tyko Sallinen, Yrjö Saarinen, Jalmari Ruokokoski, Eero Nelimarkka, Ellen Thesleff, Maria Wiik, Laila Pullinen, Fanny Churberg, ulkomaalaisia taiteilijavieraita edustavat; Henri Matisse, Joan Miro, Marc Chagall, Pablo Picasso.

Taiteen myyntinäyttely avautui yleisölle 17.5.2016, sulkeutuu vuoden päästä 17.5.2017. Näyttely on avoinna ma-la klo 10-17 ja sunnuntaisin, kirkollisina juhlapyhinä klo 12-17. Syksystä alkaen 1.9. maanantaisin näyttely ei ole avoinna, muut päivät kuten edellä. Hyvinkäältä ja Riihimäeltä ajokilometrejä kertyy edestakaiseen matkaan 800-850 km, mikäli vierailee Valamon munkkiluostarin lisäksi läheisessä Lintulan nunnaluostarissa.

Päivälippu Valamoon maksaa 20- euroa; sisältäen lounaan, pääsylipun näyttelyihin ja määräajoin lähtevään luostarikierrokseen. Näppärä tapa on osallistua Hyvinkään Liikenteen valmismatkalle. Valamon taiteen myyntinäyttelyä ympäröi salaperäisyys, esillä olevien arvoteosten omistajista kerrotaan vain, nimettömänä pysyvä suku on kerännyt taidetta pitkään, vuosikymmeniä, toimien mesenaatteina; taiteen keräilijöinä, rahoittajina ja suojelijoina.

IMG_1321.JPG

Taulujen hinnat vaihtelevat muutamasta tuhatlappusesta, kymmeniin tuhansiin euroihin ja sataatuhatta euroa hipovia tauluja on useita, ja kallein myytävänä oleva työ on Albert Edelfeltin teos, hintapyyntö 600 000- euroa, hinnat ovat kiinteitä, ei ole tinkimisvaraa. Näyttelyn erityispiirre on, joitakin tauluja ja vedoksia saat mukaan maksun hoiduttua ja voit poistua kotiin taulu paketoituna.

Ulkomaalaisten taiteilijoiden vedokset on myyty lähes loppuun (muutama tuhateuroa kpl) heinäkuun alulla, uusia on kuulemma tulossa. Suurin osa tauluista, lähes 80 kappaletta, pysyvät näyttelytiloissa koko näyttelyn ajan, arvoteokset luovutetaan ostajille 17.5.2017 jälkeen, tarkempaa ajankohtaa ei ilmoiteta. Myytyjen taulujen hinnoista, tuntemattomana visusti pysyttelevä ja julkisuutta karttava omistajataho luovuttaa 30 prosenttia Valamon munkkiluostarin taideosastolle.

IMG_1334.JPG

Matkailijan on syytä huomioida, luostarialueella ei sovi tulla paljastavassa helleasussa, naisten ja miesten olkapäät ja polvet tulee olla peitettynä. Jumalanpalveluksiin daamien tulee verhota hiuksensa huivilla, sallivuutta on lisätty, helle- ja kukkaishattukin kelpaa. Lintulan nunnaluostari on pienen ajomatkan (10 km) päässä, suosittelen käyntiä.

IMG_1328.JPG

Lintula ja Valamo poikkeavat toisistaan merkittävästi. Valamoa markkinoidaan näkyvästi ja matkamuistomyymälä pursuaa tavaraa, viinien myynti on huomattavaa. Lintulan luostarissa vallitsee hiljaisuus, myymälä on vaatimaton, lähinnä kirjoja, koriste-esineitä, kudonnaisia, postikortteja ja tuohuksia eli vahakynttilöitä, on tarjolla.

IMG_1335.JPG

Valokuvia; Via Finlandia juliste ja näyttelyyn käynti, kohdeviitat, Valamon hautausmaan portti ja Pentti Saarikosken hauta (kynät), grobuja, tsasouna, ja Lintulan luostarin Koskijärven kartanon rakennus ja apurakennukset, kynttilätehdas, ja alati oleva avoinhauta ”valmiustilassa” sanoisin.

IMG_1337.JPG

Pentti Koivu

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valamon luostari, taide, Via Finlandia myyntinäyttely, Heinävesi