Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Saaristorypäs Helsingin edustalla

Maanantai 26.9.2016 - Pentti Koivu

IMG_1196.JPG

Mustikkamaa, Korkeasaari ja Suomenlinna ovat olleet vuosikymmeniä helsinkiläisten ja Helsingissä kävijöiden virkistyskeitaita, joille on menty perhekunnittain tai yksinkin. 

Lähtölaiturien paikat ovat vaihdelleet Uspenskin katedraalin lähellä, molemmin puolin. Nykyisin lauttojen ja kiertoajelulaivojen lähdöt on keskitetty Kauppatorin tuntumaan, Kolera-altaalta presidentin linnan edustalle, Katedraalin ohella korkea maailmanpyörä, ovat hyviä maamerkkejä suunnistaa lauttojen, kiertoajelulaivojen lähtöpaluulaitureille.

IMG_1198.JPG

Vallisaari ja Kuninkaansaari ovat olleet yleisöltä suljettuja, nyt sotilaskäytön päätyttyä, saarille pääsee erilaisin rajoittein. Näppärästi voi kulkea saaresta toiseen, JT-Linen alus lähtee Kauppatorin kupeesta Vallisaareen, Kollera-altaan läheisyydestä klo 10.15 alkaen tunnin välein, iltasella asti. Vallisaaresta alukset lähtevät paluumatkalle tunnin välein klo xx.35, viimeinen paluualus lähtee klo 20.35, edestakainen piletti 7- euroa. 

Piletillä voi matkustaa Kauppatori-Lonna-Suomenlinna-Kauppatori tai vaihtoehtoisesti Kauppatori-Vallisaari-Suomenlinna-Kauppatori, myös muitakin yhdistelmiä on tarjolla. 

IMG_1200.JPG

Kävelykierros Vallisaaren ympäri ottaa tunnista kahteen, vauhdista riippuen ja kuinka kiinnostusta riittää tutkailla valleja ja museoituja tykki- ja ammushuoneita, joista osa sijaitsee viereisellä Kuninkaansaarella. Naapurisaaren kierrokseen, ylitettävä välisilta, on syytä varata lisäaikaa toinen mokoma. Puoli päivää vierähtää kevyesti ao. saarilla. 

Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa kulkeminen on sallittu ainoastaan hiekkateillä, ei pidä poiketa saarien luonnonsuojelualueille, ovat selkeästi merkittyjä ja suoja-aidattu.

Palvelut saarilla rajoittuvat muutamiin vesipisteisiin ja wc-tiloihin. Vohvelibaari toimi alkukesästä tilapäisesti korjauspajassa, Vallisaaren ja Kuninkaansaaren välialueella. Rakenteilla on pienoiskahvila, eväsroskat tulee kuljettaa itse saaristosta mantereelle. 

JT-Linen alus pysähtyy Suomenlinnan Kuninkaanportin laiturilla, paluukyytiin samasta paikasta, tai lisämaksulla Suomenlinnan lautalla saaren toisesta päästä Kauppatorille. 

IMG_1202.JPG

Lonnan saari on mielenkiintoinen pikkusaari, siellä toimii tasokas ravintola ja kahvila. Merimatka kestää edellä mainittuihin saariin keskimäärin 20 minuuttia. Esitteistä ja lippumyymälästä saa tarkemmat ohjeet, kuinka reittejä voi tehdä, yksi reitti / lippu. 

IMG_1205.JPGKirjailija, saaristo-opas, kouluttaja, yleisesikuntaupseeri evp. Jarmo Nieminen toimi Stadi Slangi ry-yhteisön asiantuntevana oppaana, kun kierrettiin Kuninkaansaari ja Vallisaari ja Lonnan saari, tilausaluksella. 

Pentti KoivuValokuvia; Sightseeing-alus, luolastoja, saarten karttoja, kävelysilta, Lonna-saaren sauna, aparaatti Lonna-saaren ravintolan takahuoneessa (merimiinan mitätöijä)

thumbnail_IMG_1208.jpg

thumbnail_IMG_1209.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsinki, Helsingin saaristo, Vallisaari, Kuninkaansaari