Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Keukenhofin kukkaispuisto lumoaa kauneudellaan

Sunnuntai 29.5.2016 - Pentti Koivu

IMG_0969.JPG

Kukkaispuistoon sisäänkäynti 

Keukenhofin kukkapuisto, suomeksi keittiöpuutarha, on asettautunut Amsterdamiin 1500-luvulla, nykyisen muotonsa ja laajuutensa puisto sai 1940-luvun loppupuolella.  

Keukenhof on avoinna maaliskuun lopulta toukokuun alkuviikoille, parisen kuukautta. Kukat kukkivat eri aikoihin, sesongin aikana aina jokin laji on kukassa. Keukenhof on erikoistunut tulppaaneihin ja sipulikukkiin, niiden lukumääräksi arvioidaan 7 miljoonaa.  

IMG_0905.JPG

Vierailijoita on vilkkaimpina päivinä 20 000:n kieppeillä. Keukenhof sijaitsee n. 30 km päässä Amsterdamin keskustasta, Lissen kylässä. Sadat bussit tuovat turistit alueelle. Kävijämäärät vaihtelevat, asettuen ilmojen mukaan, 800 000 - 1 000 000 vierailijaan sesongissa.  

IMG_0908.JPG

Piletti maksaa 16- euroa aikuisilta, lapsilta 8- euroa, pienokaiset pääsevät maksutta.  

Kukkaisloisto 

Huhtikuun puoliväli on suosituinta aikaa tulla Keukenhofin puistoon, eikä ihme, kukinta on parhaimillaan. Puutarhurit vaihtavat uloskukkineet lajikkeet uusiin, toimenpiteellä kukkaloisto kattaa parin kuukauden aukioloajan, nupullaan olevat odottavat kukintaa.  

IMG_0910.JPG

Yllättävää on nähdä, kuinka ammattipuutarhurit nostelevat penkoista uloskukkineen ja kuihtuvan lajikkeen ylös, kärrättäväksi kompostiin. Kukkasipulit on istutettu kerroksiin, nyhdetyn tilalle nousee uusi lajike, kerroksia on kolme. Sipuli taitaakin jäädä maahan? 

Puiston kiertämiseen suositellaan varattavaksi aikaa neljästä tunnista kuuteen tuntiin. Sisääntuloportilla jaetaan kartta, johon on merkitty näyttelyhallien nimet ja sijainnit, kuten ravintolat, kahvilat ja wc-/huoltotilat. Tienviitat ohjaavat kulkemista puistossa, polkuja ilmoitetaan olevan yhteensä 15 kilometriä, aluetta on reippaat 30 hehtaaria.  

IMG_0917.JPG

Paviljongit on nimetty Hollannin kuninkaallisten mukaan, kuningatar Wilhelminalla ja Julianalla, kumpikin jo edesmenneitä, on omat hallit. Kuningatar Beatrixin, nykyisin prinsessa, luovuttuaan hallitsijan asemasta, näyttelyhallin täyttää tuhannet orkideat. Isoäitinsä, ex-kuningatar Wilhelminan on tyytyminen ravintola-kahvila-rakennukseen.  

IMG_0920.JPG

Willem Alexander ja Oranje Nassau (suku) hallit ovat edellisten lisäksi täynnään kukkia ja "Flower shows" tapahtumia. Näyttelyhallit on sijoitettu Keukenhofin eri sivustoille.  

Keukenhofin kukkaispuistossa rhodorendot ja hyasintit olivat uloskukintavaiheessa, kun tulppaanit, helmihyasintit, narsissit, tasetit ja pääsiäisliljat olivat kukkeimmillaan. Hyasinttien lukumäärästä luonnossa kertoo tuoksu, joka aiheutti monille aivastuksia.  

IMG_0922.JPG

Kukka-alueet ovat kuin taideteoksia, värisommitelmat ovat häikäiseviä, mielikuvitusta on riittänyt niiden rakentamiseen. Kukkivia tulppaanipeltoja riittää niin pitkälle, kuin silmä jaksaa kantaa. Kukintavaiheen jälkeen tulppaanien varret ja kukkaosat niitetään ja kompostoidaan, sipulit säästetään myyntiin, "poikaset" uuden sadon istuttamiseen.  

IMG_0923.JPG

Aalsmeeerin kukkahuutokauppa 

Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer (VBA) on huutokauppakeskus, jonne on syytä mennä aamuvarhain, klo 05-06 tietämillä, seitsemältä kukat on huudettu, salit tyhjiä. Huutokauppasaleja on useita, niissä istutaan kuin teatterin katsomossa. Sadat miehet painelevat ostonappeja kukkajunien häkkivaunujen vyöryessä hallin poikki hetkessä.  

IMG_0925.JPG

Kukat lennätetään eri puolilta maailmaa Aalsmeeriin, päivän saldo on n. 20 miljoonaa myytyä leikkokukkaa. Hidas ostaja ei ehdi "leikkiin" mukaan, siksipä ei sovi daameille, toteavat ukko-ostajat. Kukat kuljetetaan rekoilla eteenpäin, Pariisissa kukkalähetykset ovat iltapäivällä.  

Keukenhofin puistopuutarha sijaitsee lähellä Amsterdamin Schiphol-lentokenttää, ja sinne ajaa Connexxion'in linja-autot. Aalsmeeriin pääsee myös julkisella liikenteellä.  

IMG_0927.JPG

Valmismatkat Hollantiin 

Valmispakettimatkoja Suomesta järjestää kymmenkunta matkailua-alan yrittäjää, lentäen tai bussilla tai bussilla-laivalla, päädyin kurikkalaisen yrittäjän lentomatkalle.  

IMG_0972.JPG

Lentoaika Hollantiin on kaksi tuntia Seutulasta. Amsterdam on maailman vilkkaimpia lentokenttiä, jonotus lähtöselvityksen jälkeen turvatarkastukseen vie jopa tunnin.  

 

Kuvia; Keukenhofin tuulimylly, tulppaanipellot, orkideahalli, ruusuasetelmat, kukkaislajikkeet yms 

 

Pentti Koivu 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keukenhof, Amsterdam