Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Johanna Oraksen taide kiehtoo matkailijoita

Tiistai 17.10.2017 klo 19:23 - Pentti Koivu

IMG_1917.JPG

Retretin luolasto Punkaharjulla on tuhoutumassa veden vallattua näyttelytilat vuonna 2012 tapahtuneen konkurssin jälkeen, sen seurauksena taideluolasto on ollut suljettu.

Punkaharjun tienoo menetti Retretin taideluolaston tuhoutumisen myötä merkittävän matkailukohteen. Kuin sattuman ihmeenä Punkaharjulle rakennettiin Retretin viereen taiteilija Johanna Oraksen Atelje' ja taiteensa näyttelytilat ja taidemyymälä. 

IMG_1915.JPG

Kuvataiteilija Johanna Oras juhlii kesällä 2017 taiteilijauraansa, kestettyään 25-vuotta. Näyttely ja ateljee ja myymälä ovat avoinna päivittäin klo 10 - 18, sisäänpääsymaksua ei peritä. Johanna ja miehensä Reijo Oras asuvat Punkaharjulla, yleensä ovat paikalla. 

Pihapiirissä on useita rakennuksia; vaihtuvien ja teeman mukaisten näyttelyiden talo, taiteilijattaren myynnissä olevien taulujen näyttelytila ja myymälä sekä atelje'n talo. 

Johanna Oraksen kukka-teemaiset taulut ovat hauraan kauniita, sykähdyttävin voisi olla Vanamo-aiheinen. Vanamo on Smålandin kansalliskukka. Vanamot muistuttavat Ruotsin vuosistani sotalapsena, Smålandin Älmhultissa. Ruotsista tulleet Vanamo-kuvalliset postikortit ovat säilyneet muistissani, aikaahan on kulunut yli 70-vuotta. 

IMG_1912.JPG

Vanamo, Linnaea borealis on Carl von Linne'n mielikukka. Kasvitieteilijä on kotoisin Älmhultista, patsaansa koristaa Älmhultin rautatieaseman puistoa. Vanamo kuuluu ainavihanta-varpuihin, aikaisemmin Vanamo luokiteltiin kuusamakasveihin. 

IMG_1911.JPG

Johanna Oraksen taide on helposti ymmärrettävää, ei tarvitse miettiä, eikä kenenkään kertoa, mitä taulut esittävät. Esimerkiksi vastapaistetut korvapuustit ovat lukuisissa tauluissa keskeisenä kuvakohteena kahvikupin kera. Johannan äiti oli leiponut kolme taikinaerää, ennen kuin korvapuustit ylittivät tyttärensä toiveet, ikuistaen ne tauluille. 

Johanna ja Reijo Oras viettävät kesän Punkaharjulla, tavaten matkailijoita. Edustamani matkatoimisto ja liikennöitsijä tekevät matkoja Savonlinnan oopperajuhlille, ja samalla käydään Punkaharjulla Johanna Oraksen taidetaloissa. Joulumarkkinoiden puitteissa kohteena on Johanna ja Reijo Oraksen koti, Koski TL osoitteessa. Suosittelen matkoja. 

Pentti Koivu 

Valokuvia; Johanna Oraksen Atelje' ja näyttelytila/myymälä Punkaharju ja taidetaulujaan. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Johanna Oras, Punkaharju