Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Knehtilän pitopöydän antimet ja Alex Nurmi

Maanantai 11.6.2018 - Pentti Koivu

Knehtilän luomutilalla sadonkorjuujuhlassa 2017, Hyvinkää

 Kekrijuhlat_Knehtilassa.jpg

Knehtilän tilan 12-luomuruokalajin sadonkorjuuillallinen on kokemisen arvoinen. Juhlaa vietettiin lauantaina 28.10.2017 salintäyteisen vierasjoukon kesken.

Tilan rakennukset ovat peräisin 1800-luvun puoliväliltä, maanviljelystä on harjoitettu sukupolvesta toiseen, nykyisin keskitytään luomutuotteisiin.

Knehtilan_kekripoyta.jpg

Erikoisen nimen alkuosa knekt tarkoittaa sotilasta tai vanginkuljettajaa. Tilan kautta on kuljetettu vankeja, vanginkuljetuksen hevosia on vaihdettu matkalla Knehtilässä, kertoo tarina ja sen vahvistaa luomutilan esite.

Juhlatilana toimii ravintolakäyttöön kunnostettu entinen navetta. Vieraita odotti pitkät pitopöydät kynttilävalaistuksin ja luonnonkasvien koristelemina. Iloinen puheensorina täytti nopeasti juhlatilan, oltiinhan ikäänkuin ”yhtä perhettä”.

Talon taitavat emännät ja julkisuuskokki Alex Nurmi olivat loihtineet näyttävän ruokapöydän tilan omista luomutuotteista, kauniisti ja huolella esille laitettuna.

Kahteentoista lajiin mahtuu monenlaista mielenkiintoista ja ”jännittävimmät” oli naurishaudikkaat, hevospaisti, Tenhon tilan savulammas, ja talossa paistetut leivät, Funky-luomuolut ja jälkiruokapöydän herkut, kuten palsternakkakakku.

Kekrijuhlien_esitys.jpg

Kolmen tunnin sadonkorjuuillallista elävöitti musiikkiesitykset, pienoisnäytelmä kekriperinteistä, tarinat Knehtilän tilasta ja Alexin ateriakokonaisuuden esittely.

Kekrijuhlaan osallistui pieni ryhmä pääkaupunkiseutulaisia, heidät majoitettiin vast’ikään avattuun ja ”yllätyksenä” uudelleen nimettyyn HotelSveitsiin, se oli vielä ennen avajaisia SpaHotel Sveitsi, markkinointinimenään.

Hyvinkää on saanut todellisen matkailuvaltin, uusitun hotellin, Bio Rexin viiden elokuvateatterin, liikuntasalien, skeitti- ja skuuttiratojen, trampoliinien, pelien ja seikkailupuiston, kahviloiden ja ravintoloiden myötä, upea viihdekokonaisuus.

Sveitsi_Hotelli.jpg

On helppo ennustaa lähialueiden asukkaiden löytävän Hyvinkään palvelut ja ulkomaalaisten ryhmien näyttäytyvän katukuvassa, kuten Parantolaan tultiin 1900-luvun alulla ja lopulla, lähinnä Venäjältä. Aasialaiset matkailuryhmät ovat valloittaneet jo Lapin, miksikäs ei Hyvinkäätäkin.

 

Pentti Koivu

 

Valokuvia: Knehtilän sadonkorjuujuhlan pitopöydän antimia, huippuluokan kokki Alex Nurmi, Primehotels/SpaHotel Sveitsi esite, kuvaelmakuva kekriperinteestä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kekrijuhlat, Knehtilän luomutila, Hotelli Sveitsi, Hyvinkää, Matkailu Hyvinkäällä