Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Vilnan, Vilinius Liettua, jouluinen ilme yllätti

Perjantai 9.2.2018 - Pentti Koivu


z1.jpg

Liettua on suomalaiselle ”helppo maa”. Kellon aika on sama, euro on käytössä, tosin hintaerot ovat merkittäviä. Liettuan hinnat ovat huomattavasti Suomea edullisempia.

z2.jpg

Vilnan lentokentältä keskustan hotelliin taksimatka maksoi kahdeksan euroa, matkaa on viisi kilometriä. Lento Helsingistä Vilnaan kestää vajaat kaksi tuntia. 

 z3.jpg

Taksien suhteen oltava tarkka, vapaa auto on parasta ottaa taksitolpalta, katolla oltava taksia osoittava kyltti ja sisällä mittari, joka on kytketty päälle. ”Vapaan taksiliikenteen” autoja on tarjolla, joiden hinnat ovat kaksin-, jopa kolminkertaisia. 

 z4.jpg

Paluumatkani taksi edusti tätä ryhmää. Taksin otin hotellin edestä tolpalta, kattokyltti oli, taksimittari oli ja pyöri vinhasti. Lentokentällä mittarilukema oli 23- euroa. Mitä tästä opin, enpä tiedä. 

z5.jpg

Hop on - Hop off bussikierros ydinkeskustassa maksaa 9- euroa ja laajennettu kierros 12- euroa, kesto reilu tunti. Valittavana on 12 kieliversiota, mukaanlukien, norja, ruotsi ja  suomi. Cappuccino tasokahvilassa parin euron luokkaa, leivokset 3-5 euroa kappale. 

z6.jpg

Kielellisesti ollaan kaukana toisistamme, toisaalta turistikohteissa osataan englantia ja myyntikojukauppiaat tietävät kertoa hinnat englanniksi, lukusanat, ja sehän riittää. 

z7.jpg

Liettuan pääkaupungissa Vilnassa on runsaat 500 000 asukasta, laajennetulla alueella on 300 000 asukasta lisää, yhteensä Suur-Vilnassa on noin 800 000 ihmistä. 

 z8.jpg

Gedimino prospektas, Vilnan / Vilinius pääkatu on vaihtanut historiansa aikana nimeään seitsemän kertaa, poliittisen ja kulttuurillisen voimasuhteen mukaan; Adolf Hitler, Stalin ja Lenin odustivat aikansa voittoisia valloittajia ja poliittisen piirin ylintä päätäntävaltaa. 

z9.jpg

Joulun valot kattavat pitkän Gedimino-pääkadun, sinertävät koristevalot sävysävyyn näkyvät iltahämärässä paremmin kuin päivällä. Rakennusten parveikkeilla seikkailevat lumiukot, tontut ja joulupukit sovussa. Läheisen joulumarkkina-alueen jättikuusi on koristeltu myös sinertävin valovärisävyin. Yleisnäkymä on tyylikäs ja hillitty. 

z10.jpg

Toki joulunpunaista on liikeyritysten näyteikkunoissa ja ovenpielissä, Town Hall aukion eli keskustorin jättikuusen oksille on ripustettu valtaisia kirkkaanpunaisia rusetteja ja kultapalloja, latvassa loistaa isokokoinen monisakarainen joulutähti. 

z11.jpg

Hotel Panoramasta on nimensä mukaisesti komea näköala, kaupunkisilhuetti öisin on muistiinpainuvaa nähtävää. Vilna, Liettua on oiva kaupunkimatkakohde, edullinen ja näkyisä.

Pentti Koivu

 

Valokuvia; Vilnan jouluisia katuvia, rusetein koristeltu joulukuusi, hotellin sisäänkäynti, polkupyörä koristejouluvaloin, jouluseimi, konditoriatuotteita, värikylläisiä leivonnaisia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään