Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Örön ja Högsåran saaret ovat mielenkiintoiset matkailukohteet 2017

Torstai 8.2.2018 - Pentti Koivu


o1.jpg

Örön saari vapautui alkukesästä 2015 veneilijöille ja matkailijoille, oltuaan edelliset sata vuotta tiukasti suljettu sotilasalue. Vuodesta 1915 vuoteen 2014 maihinnousukielto oli Örön saarella voimassa. Örön saari kuuluu Kemiönsaaren kuntaan.

 o3.jpg

Örö on linnakesaari, joka on huolehtinut Venäjän tsaarin ajoista rannikkopuolustuksesta ja saaren nähtävyyksiin lukeutuukin hyvin säilyneet kasarmit, puolustusasemat ja Obuhov nimisen tykit. Tykistöä tuntemattomalle, Obuhov-tykkien jättiläismäisyyskoko yllättää, kuten kirjoittajan.

 o4.jpg

Örön saarella on harvinaisia perhoslajeja ja uhanalaisia kasveja, säilyneet vuosisatoja, sotilasalueella ei ole voinut kulkea täysin vapaasti, vain merkittyjä kulkureittejä pitkin.

 o5.jpg

Örön saari soveltuu retkeilijöille, vaeltajille, myös lapsiperheille. Maasto on paikoitellen esteellistä; aidattuja alueita ja epätasaisuuksia. Tiet ovat hiekka- ja sorapintaisia, osa teistä on nupukivipäällystettyjä. Kaikilta osin kulku saarella ei ole aivan vaivatonta.

 

Örön saarelle on vapaa pääsy, veneilijöiltä peritään laiturimaksu. Rantautuminen on sallittua vierassataman kautta, melojille on oma rantaannousualue. Saaristomeren kansallispuistojen säännöt ovat voimassa Örön saarella, vältä roskaamista jne.

 

Hauska sattuma, Suomessa on kuusi Örö-sukunimistä henkilöä. Werner Öhrling niminen mies halusi osallistua 1930-luvun sukunimien suomentamistalkoisiin, muuttaakseen nimensä Örö muotoon. Viranomaisten käsittelyajat olivat pitkiä, perhe oli unohtanut muutoshakemuksensa, kunnes vuonna 1942 tuli myöntävä päätös, jota ei voinutkaan perua. Näin Öhrlingin uusi nimi oli Örö ja on edelleen (Örö Kompass 2016 lehti, Lussi Järvinen).

o6.jpg

 

Örön saarelle on venekuljetuspalvelu, vierassatama, saarella on telttailualue. Veneissä tiskaamisesta yritetään päästä eroon, saariin on asennettu tiskauspisteitä, saatu lisää ravintoloita, kahviloita ja kioskeja. Suihku-, peseytymis- ja vesi-wc-tiloja on ilmestynyt.

 o7.jpg

Tupakoitsijoille on merkityt alueet, avotulen teko ei ole sallittua, lemmikkieläimet on pidettävä kytkettyinä, puiden nyhtäminen ja kasvien kerääminen ei ole Öröllä sallittu.

 o8.jpg

Läheisyydessä oleva Högsåran saari on myös suositeltava käyntikohde. Farmors Cafe' tarjoaa maukkaita ruokia ja kakkupöytää lukuisine lajikkeineen on vaikeata vastustaa.

 o9.jpg

Vaatimatonta, tosi edullista yhteismajoitusta saaren pensionateissa on saatavilla. Omat liinavaatteet on oltava matkassa, huoneet ovat neljästä kahdeksaan henkilöön sopivia.

 o10.jpg

Pentti Koivu

 

Valokuvia; Örön saaren kylttejä ja tienviittoja, yhteysaluksia, tykinputkia, tietoa, rantamaisemia, venevajoja, makasiinit

o11.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään