Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Ahvenanmaalainen menestystarina, ravintola Smakbyn

Maanantai 28.9.2015 - Pentti Koivu


IMG_01312.JPG

Ravintoloitsija Micke Björklund ja puolisonsa Jenny rakensivat tyhjälle peltoaukiolle Smakbyn nimisen ruokakulttuuriravintolan ja matkamuistomyymälän. Menestys alkoi välittömästi ja paikan suosio on ollut huimaava, ylittäen kaikki toive-odotuksetkin. Tilaa pöytä ruokailuun hyvissä ajoin.  

IMG_0129.JPG

Ravintola Smakbyn sijaitsee Ahvenanmaan Sundissa, Jan Karlsgårdens friluftsmuseumin lähellä ja  on vastapäätä Kastelholms slottia, Kastelholmin historiallista linnaa, Slottsvägen 134 osoitteessa. 

Ravintola Smakbyn on modernisti sisustettu, pelkistettyä linjaa noudattaen, on runsaasti ikkunoita, terästä ja mustaa väriä. Toiminnassa keskitytään olennaiseen eli asiakaspalveluun ja ruuan laatuun. 

Kiinnostusta Ravintola Smakbyn tulemiseen markkinoille ja tunnettavuutta on edesauttanut Micken voitot Vuoden kokki kilpailuissa Suomessa ja Ruotsissa, ja esiintymiset ruoka-televisio-ohjelmissa. 

Micke on ammentanut tietoutta ruotsalaisen keittiön keveydestä, värikkyydestä ja kalapitoisuudesta   työskennellessään kokkina Ruotsin länsirannikon suurkaupungin monien ravintoloiden keittiöissä. 

IMG_0130.JPGRavintola Smakbyn henkilökunta on pääosin ruotsinkielistä tai englantia puhuvaa, toki suomellakin asiakas joten kuten pärjää. Ahvenanmaalainen kalalautanen on kokemisen arvoinen. Helsinkiläis-hyvinkääläis-riihimäkeläis-ryhmäämme varten oli rakennettu noutopöytä, joka sisälsi lukuisia silli- ja silakkapurnukoita, lohilajikkeiden ohella. Kalapöydän purnukoiden sisällöstä ja saloista kertoi kokkioppilas, Inkoosta kotoisin oleva nuorimies, suomea osaava, rallin maailmanmestarin poika. 

Ravintola Smakbyn lounas on tarjolla päivittäin klo 11-15, kesällä 2015 hintaan a´ 10-  €. Kolme vaihtoehtoa lounaita on tarjolla, joista valita mieleisensä. Jägermacken on yksi suosikkiannoksista, leivän päällä on ohut fileepihvi ja sienikastiketta, hintaan 15- euroa. Ateriat ovat vähälaktoosisia.   

Ahvenanmaalla on runsaasti omenapuita, peräti 60 % Suomen omenatuotannosta on kotoisin näiden saarien omenaviljelyksiltä. Omenat poimitaan käsin, puut ovat matalia. Belgialaiset omenapuut antavat satoa toisena kasvuvuotenaan, perinteiset vasta neljäntenä vuonna. Omenoista valmistetaan viinitiloilla omenaviiniä ja omenabrändiä.  

IMG_0125.JPG


 
Alkoholilaki rajoittaa mannersuomen tapaan ahvenanmaalaisen ravintoloitsijan myyntitoimintoja. Smakbyn myymälästä voi ostaa mukaan paikan itsensä valmistamia viinejä pulloissa, ei kuitenkaan väkeviä juomia, Ålvados-omenaviinaa, eikä likööriä. Väkevät alkoholijuomat on noudettava Alkon myymälästä. Toki paikan päällä voi ostaa ja nauttia lasillisen Ålvados-omenaviinaa tai likööriäkin. 

Jenny ja Micke Björklundin ajatuksissa on laajentaa nykyisen Gourmet-keskuksen toimintaa, yksi haave on rakentaa hotelli, toinen on näyttämö ja teatterisali Ahvenanmaalle. Rohkea ratkaisu on jo kerran poikinut menestystä, mikä estäisi ennakkoluulottoman ravintoloitsijapariskunnan etenemistä. 

IMG_0121.JPG

 

Valokuvia; Ravintola Smakbyn rakennus ja olutvalmistamo, viereinen keramiikkapaja, kukkivia koristepensaita, puupukin vartioima levähdyspaikka Ahvenanmaan kiertoajelulla ja linja-automme.   

 

Pentti Koivu 

Avainsanat: Ahvenanmaa, Smakby


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään