Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Juhannusmatka 2014 Ahvenanmaalle kuvien kera

Torstai 24.7.2014 - Pentti Koivu


jan_karlsgrd_juhannussalko_nostettuna.jpg

Uudenmaan Seuramatkat on järjestänyt juhannusmatkoja Ahvenanmaalle, kesällä 2014 oli kyseessä kuudes perättäinen kerta. Kahden päivän matkasta on siirrytty kolmen päivän retkiin, joten omaa aikaakin jää tiivistahtisen ohjelman lomaan.

Juhannusmatkojen suosio on yllättänyt myönteisesti. Alkuvuosina matkassamme oli yksi bussillinen, nykyisin kahden bussin verran matkailijoita, noin 70-100 henkilöä.

Laivaan noustaan Turun satamassa aamuvarhaisella ja alus lähtee klo 8.45 kohti Maarianhaminaa. Suuret ruotsinlaivat nielaisevat ryhmäläiset laivan sopukoihin ja lukuisiin kahviloihin, ravintoloihin ja verovapaa-kauppaan. Buffet-pöydän ääressä toivoisi ilmenevän samaa väljyyttä. Tuntuu kuin olisit alati ruokajonon viimeisenä.

Juhannusjuhlat Jan Karlsgårdenissa

Juhannusaaton iltapäivällä saavutaan Maarianhaminaan. Majoittumisen ja pienen levon jälkeen lähdetään kolmen tunnin kierrolle lähialueille paikallisoppaan johdolla. Kohteina ovat saarien turistikohteet, joista olen kertonut edellisvuosien tarinoissa.

jan_karlsgrd_juhannussalon_kruunut.jpg


Opastuskierros päätyy Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseon alueelle, joka muistuttaa pitkälti Helsingin Seurasaarta pienoiskoossa. Lähikylistä tullaan oman kylän salon noston jälkeen seuraamaan saarialueen 25 metrisen pääsalon nostoa. Nostotoimet alkavat klo 20 pintaan. Juhlavassa kulkueessa tuodaan salon kruunut juhlapaikalle.

Kulkueen daamit ja herrat ovat pukeutuneet kansallispukuihin. Värikylläät kruunut, kolmikulmaiset ovat toista metriä halkaisijaltaan. Jokaisella kylällä on oman malliset ja värilliset koristeet salkoon. Nykyisin on ongelmana, vapaaehtoista talkooväkeä ei ole tarjolla, joten yhä useampi kylä joutuu unohtamaan salonnoston ja juhlallisuudet.

Jan Karlsgård kerää runsaan yleisön paikalle, naapurikylistä ja -saarista saapuvien ohella juhlaan ilmestyy mannersuomalaisia, ja ulkomaalaisturisteja maailman eri kolkilta. Juhlallisuuksien aluksi luetaan tervehdyspuhe neljällä kielellä; ruotsi, suomi, saksa, englanti. Paikalla on paljon väkeä Aasian maista. Tilaisuus on alkoholivapaa ja lapsiperheet suosivat siksi Jan Karlsgårdenia. Laulu raikaa ja piirileikit pyörivät.

Juhannussalon nostaminen

Juhannussalon nosto kestää, tuulesta ja olosuhteista riippuen 20 minuutista puoleen tuntiin. Kesän 2014 nostoon tuli pakollinen tauko, kun salon ylimmäinen juhlakruunu tipahti alas. Kruunua yritettiin saada paikoilleen tikapuiden avulla, tikkailta ei yletetty.

jan_karlsgrd_juhannussalkoa_nostetaan.jpg


Salon hilaaminen ylös jatkui yhtä kruunua vajaana. Moni katselija kyseli, mitähän se merkitsee. Todennäköisesti ei mitään, vastasin. Salon nostoon liittyy paljon taikaa, se liitetään lähinnä tulevaan viljasatoon, joidenkin mielestä hedelmällisyysriittiin.

Salko nousi ylös ja kiilatappi lyötiin paikoilleen. Alkoi piirileikkien, yhdessäolon ja laulujen aika. Vierasmaalaiset pyörivät innokkaina piiriä, lapset parhaina opettajina. Salon huipulla heiluu Fäktargubbe, huitojaukko. Poikkipuiden koristeilla on omat nimet ja symbolit. Koristeet ovat ylhäällä, salon tapaan, seuraavaan juhannukseen. Salko kaadetaan nurin seuraavan vuoden juhannusviikon alulla, ja kunnostustyöt alkavat.

Nykyisin on tapana joillakin alueilla joulun aikaan ripustaa joululyhteitä salkoon. Se ei ole alkuperäisen tavan mukaista, on markkinataloutta. En ole perillä, mistä aineesta salon koristeet ovat. Kruunuja ei pääse hipelöimään, kun ne ovat lukkojen takana ja salon noustua korkeuksiin, yläilmoihin ei ole menemistä. Silmämääräisesti katsoen koristeet eivät ole paperia, eikä muovia. Voisivat hyvin olla tekokuitua tai vastaavaa, kestää auringonpaisteen, sateet, tuulet ja myrskyt. Vasta vuoden kuluttua uusittavia.

Eckerön kierros

Eckerön kierros tehdään juhannuspäivän aamuna. Vuosien saatossa olen opetellut Eckerön nähtävyydet ja näin ollen emme tarvitse paikallisoppaan palveluita. Kirkot Ahvenanmaalla kuuluvat tiekirkkojen piiriin ja niiden pitäisi olla avoinna. Näin ei ole aina, kirkkojen ovet ovat olleet suljettuina ilkiteon johdosta ja kirkon omaisuutta on hävinnyt. Vuoden 2014 Juhannuspäivänä S:t Lars kyrka Eckerössä oli taas avoinna.

Taiteilija Lisa Johansson-Pape on toiminut Eckerön kirkon nykyisen valaistuksen suunnittelijana, kuten 150 muunkin kirkon osalta. Lisa Johansson-Pape oli pitkään Stockmannin Ornon valaisintehtaan palveluksessa. Pro Finlandia myönnettiin taiteilijattarelle 1957.

Puinen kastemalja on 1260-luvulta. Kirkko on peräisin samoilta ajoilta, ihan tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä. Kirkko on rakennettu Ahvenanmaan punaisesta graniitista. Votiivilaiva roikkuu kirkon katosta, pienoismalli lahjoitetaan kirkolle siunausta hakien. Kirkko oli meren rannalla, toimien merimiesten ja matkustavaisten rukoushuoneena.

Alttariryijyn tekijää ei tunneta, on paikallisen henkilön suunnittelema ja kutoma. Värikäs puinen reliefi, ulko-ovelta katsottuna vasemmalla seinällä, on Tage Wile´nin käsialaa. Taiteilija on opiskellut Tukholmassa ja asuu nykyisin Ahvenanmaalla. Alttaritaulu on Bernhard Reinholdin, vuodelta 1876. Saarnastuoli on C.L.Engelin piirtämä v 1840. Alkuperäiset urut ovat 1860-luvun puolivälistä, uudet Allen-urut saatiin vuonna 1990.

Badhusberg ja hotellit

Paluupäivän aamuna ajettiin bussilla Badhusbergin näköalakukkulalle, on aivan keskustan liki, Badhus- ja Neptunigatanin tuntumassa. Ja Rantatietä pitkin Viking Terminaalille. Paluun piletit olivat uudelle m/s Viking Gracelle, kuten vuosi sitten, ollen ajan tasalla.

maarianhamina_badhusberget.jpg


Säät suosivat Ahvenanmaalla. Kesäisen kirkasta oli ja auringonsäteitä näkyi, joka oli poikkeuksellista tämän kesän Suomessa. Eckeröläisten mukaan auringonpaisteisia päiviä heillä on maamme kunnista eniten, Hanko kilpailee aurinkosaarekkeen ykkössijasta myöskin.

Olen yöpynyt lähes kaikissa Ahvenanmaan hotelleissa, lukuunottamatta Arkipelagia. Tämän kesän tuttavuus Hotel Adlon, laivaterminaalin lähietäisyydellä oli miellyttävä. Juhannuksena 2015 ollaan ryhmän kera kenties Park-hotellin uus-laajennusosassa.

Viking Grace-alus

Paluumatka m/s Viking Gracella lukeutuu elämyskokemuksiin. Laivan suuret ikkunat, valoisuus, värikkyys ja yllätyksellisyys sisustuksessa jaksaa viehättää kerta toisensa jälkeen. Sokkelaisuus on pienenpieni miinus, mutta ei haittaava. Buffet-pöydän anti on tasokas, mieleen tulee entisajan ruotsinlaivojen seisovat voileipäpöydät, kuten niitä sanottiin. Ruokapöytien ääreen pääsee lähes jonottamatta. Ei voi kuin ihmetellä kuinka saman laivanvarustajan alusten tarjoomukset poikkeavat toisistaan suuresti.


grace_turku_maarianhamina_tukholma_2.jpg
Buffet-salin lasinen jättimansikkavati tarjoaa silmänruokaa ja makunautintoja. Vertti Kivelä on onnistunut luomaan uuden ajan sisustuksen, ja toimivan kokonaisuuden Grace-alukselle. Frank´s ravintola toimii torikaupan tapaan. Voit asioida kokin kera silmätysten ja tilata eri keittiöistä ruoka-annoksia. Mukaasi saat "klöntin", joka alkaa piristä ja valot vilkkua, kun annoksesi on noutovalmis. Juomat, kahvit ovat erillisillä pöydillä ja ateroituasi maksat kassalle ravintolasta poistuessa. Eräänlainen seikkailu.Matkatoimistossa ja matkaoppaalla alkavat valmistelut seuraavaan juhannukseen melkein heti, kun ryhmäläiset on kotietettu. Ahvenanmaa on yksi takuuvarma tuote.

Pentti Koivu

ahvenanmaan_kukinnot_rehevi_kultasade.jpg

ahvenanmaan_kukkaloistoa_ruusuorapihlaja.jpg

Kuvat; Badhusberget näköalakukkula, reheviä kukintoja Kultasade ja Ruusuorapihlaja, wc--merkki, juhannussalon kruunut kulkueessa, juhannussalko nousee ja nostettuna, Viking Gracen valaisimia


Avainsanat: Ahvenanmaa, Juhannusmatka 2014, Juhannusmatka Ahvenanmaalle, Juhannus Ahvenanmaalle


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään