Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Juhannusmatka 2013 Ahvenanmaalle

Keskiviikko 26.6.2013 - Pentti Koivu


Matkailu kotimaassa on elpynyt hyvää vauhtia 1990-luvun lopulta ja valmismatkat ovat suosittuja. Kun kaikki on valmiiksi suunniteltu ja tilattu, niin jokainen voi nauttia, eikä kenenkään tarvitse toimia autonkuljettajana, eikä kartturina. Voikin vaihtaa vapaalle.

Uudenmaan Seuramatkat on tehnyt vuodesta 2009 alkaen juhannuksena matkoja Ahvenanmaalle. Yrityksen 45-vuoden taipaleella on nähty vilkas matkailubuumi, kun linja-autoilla kuljettiin pitkin ja poikin Pohjoismaita ja Keski-Eurooppaa. Hiljaisuus bussimatkailun osalta osui 1990-luvun lamakauteen. Se aika on ohi, ja nyt taas  reissataan.

Edellisinä vuosina on oltu liikkeellä kahden päivän ajan Hyvinkään Liikenteen linja-autolla. Palaute on ollut myönteistä, mutta aikapula on noussut vahvasti esille. Niinpä rakennettiin kolmen päivän matka, kahden päivän rinnalle. Tarjolle tuli kahden yöpymisen tai yhden yöpymisen matkat. Kumpikin vaihtoehto meni mukavasti kaupaksi ja vuoden 2013 matkaan lähti 70 henkilöä, kahdella Hyvinkään Liikenteen linja-autolla. Kuljettajina olivat Seppo Luiro ja Esko Viita, toisena matkanjohtajana toimi Jarkko Jääskeläinen. 

Pentin blogissa on kertomukseni edellisten vuosien ajoilta, "Juhannus Ahvenanmaalla". Tapahtumien kulku ja juhannusjuhlan ohjelma noudattaa hyväksi koettuja linjoja. Kolmen tunnin kiertoajelun oppaana on toiminut  ahvenanmaalainen ammattiopas Gun Styrström. Eckerön kierros on tehty allekirjoittaneen johdolla. Valmius opastamiseen Eckerössä on syntynyt vuosien myötä.


Aurinkoiset säät hellivät matkalaisia, kuten Ahvenanmaalla ja varsinkin Eckerössä on ollut tapana. Kolmen päivän matkalaiset olivat varauksetta sitä mieltä, että nyt aikaa on itsellekin. Kahden päivän retkellä aikataulu on tiukka ja omaa aikaa jää nuukanlaisesti. Kuitenkin monille sopii pikainen matkailu, joten sekin muoto on säilytettävä tarjonnassa.  

Blogin kuvasarja kertokoon juhannuksesta 2013 Ahvenanmaalla. Olennaisia eroja ei ole aikaisempaan blogin  kertomukseeni "Juhannus Ahvenanmaalla". Matkailu virkistää ja avartaa.

ahvenanmaan_saaristoa.jpeg

Ahvenanmaan saaristoa 20.6.2013

ahvenanmaan_merimaisemaa_kuljettaja_seppo.jpeg

Ahvenanmaan merimaisemaa ja kuljettaja Seppo, 20.6.2013

kahvila_kalliolla_maarianhamina.jpeg

Kahvila kalliolla Maarianhaminassa 20.6.2013

lars_sonckin_hauta_ahvenanmaa.jpeg

Lars Sonckin hauta Ahvenanmaalla

Matkailukohteita Ahvenanmaalla

Museolaiva Pommern on näkyvällä paikalla Maarianhaminan satamassa, aivan lähellä matkustaja-alusten pysähdyspaikkaa. Alusten käväisy Ahvenanmaalla on välttämätön, jotta tuotteita voidaan myydä verovapaasti esim. ruotsinlaivojen matkustajille.

Pommern on maailman ainoa nelimastoinen purjerahtialus, joka on alkuperäisasussaan. Alus laskettiin vesille vuonna 1903 Skotlannissa. Pommern siirtyi Maarianhaminaan vuonna 1923, kun sen osti laivanvarustaja Gustaf Erikson. Pommern-alus purjehti mm. Englannin ja Australian väliä, kuljettaen viljaa. Museolaivaksi ankkuroituneena alus on ollut Ahvenanmaan merenkulkumuseon vieressä vuodesta 1957. Tutustu ihmeessä.

huvipursia_maarianhamina_vierassatama.jpeg

Huvipursia Maarianhaminan vierassatamassa 20.6.2013

eckern_posti-_ja_tullilaitos.jpeg

Eckerön Posti- ja Tullilaitos

bomarsundin_linnoituskaavio.jpeg

Bomarsundin linnoituskaavio

bomarsundin_muuria_ja_tykki.jpeg

Bomarsundin muuria ja tykkiSundin kunnassa on Bomarsundin linnoituksen rauniot. Linnoitusta rakennettiin pitkään, vuodesta 1832 vuoteen 1854. Linnoitus toimi Venäjän keisarikunnan, Ahvenanmaalla olevien joukkojen tukikohtana. Haminan rauhassa, vuonna 1809 Ruotsi oli joutunut luovuttamaan Suomen ja Ahvenanmaan Venäjälle. Tilanne muuttui täysin vuonna 1854 Krimin sodassa, kun brittiläiset ja ranskalaiset hyökkäsivät linnoitukseen, joka antautui muutaman päivän taistelun jälkeen. Myöhemmin linnoitus tuhottiin, muurit jäivät jäljelle. Bomarsundin linnoituksen rauniot ovat yksi Ahvenanmaan merkittävin matkailukohde.

Kastelholman linna sijaitsee myös Sundissa. Linnan loistokkain kausi osuu 1400-luvulle ja 1500-luvulle. Kastelholman linnasta on ensimmäiset historialliset maininnat vuodelta 1388, ns. kuningatar Margareetan sopimuksessa. Margareetta sai linnan perintönä. Linna on vaurioitunut sodankäynneissä, linnaa on jälleenrakennettu, kunnes linna menetti hallinnollisen asemansa. Kastelholman linna on toiminut vankilana, 1600-luvun lopulta alkaen, kunnes linna paloi jälleen kerran ja vaurioitui vuonna 1745. Sitten linna hylättiin ja vankila suljettiin 1770-luvulla. Linnan kiviä käytettiin uuden vankilan rakentamiseen.

pommern-alus_maarianhamina_satama.jpeg

Pommern-alus Maarianhaminan satamassa

viking_linen_uusin_ylpeyden_aihe_grace_alus.jpeg

Viking Linen uusin ylpeyden aihe Grace alusPentti Koivu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään