Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Ruskaretki 8.9. -13.9.2008 Länsi-Lappiin ja Norjan puolelle

Torstai 8.11.2012 - Pentti Koivu


Lapin ruskaretkelle lähti 44 retkeläisen lisäksi kuljettaja ja matkaopas. Ajoreittinä oli Hirvaskangas, Tupos, Äkäslompolo, jonne saavuttiin klo 21 - 15 tunnin ajon jälkeen.  

 

Kahvi- ja ruokatauot oli pidetty sopivin välein ja kuljettaja vaihtunut lain mukaisesti.

 

Ohjelmassa oli retkiä, joista Varkaankurun luontopolkua 3-4 km pitkostietä kulkien ja sieltä Luontokeskus Kellokas-näyttelyyn. ”Lapin helvetti” Pakasaivo on kilometrin pituinen rotkojärvi. Saivo on saamea (Sai´vâ) ja tarkoittaa syvän järven pohjaa, jonka pohjan toisella puolella on ylösalaisin oleva toinen järvi. Tämän järven rannalla asuu ”tuon puoleista elämää” viettävät vainajat onnellisina, jotka kulkevat päät alaspäin.

Lompolo on pieni järvi, lampi tai joen järvimäinen laajentuma (joki virtaa sen läpi). 

 

Pallastunturin Luontokeskuksessa aikaa oli varattu kulkemiseen tunturin maisemissa. Diaesitys perehdyttää saamelaisten elämään. Porotuotteiden myymälä on kiinnostava. 

Kokopäiväretki suuntautui Kilpisjärven kautta Norjan puolelle. Matkalla ohitetaan Iiton palsasuo ja Saanatunturi, jonka pöytämäinen malli hämmästyttää matkalaisia. Tullimuodollisuuksia ei tunneta. Bussi ajoi rajapuomin läpi melkein normaalivauhtia.

Laskeutuminen vuorelta (fjällan) kohti Skibotn´in tunturijärven rantakaupunkia oli uljasta katseltavaa. Rinnetietä riitti kilometrikaupalla, koko ajan jyrkkää alamäkeä.

lapin_ruskaa_lompolo_syksy_2008_er.jpeg

Lapin ruskaa Lompolossa, syksy 2008

lapin_ruskaaa_saana_syksy_2008_er.jpeg

Lapin ruskaa Saana-tunturilla, 2008

Norjalaisilla on hauska sanonta akkurat, jota viljellään puheessa, tarkoittaa juuri niin.  Ruotsalaisten kahvitauko on fika. ”Det var en lång fika ni tog” pidittepä pitkän tauon. Enontekiöllä on 60 prosenttia Suomen tuntureista, huiput kohoavat tuhanteen metriin.   

Paluumatkalla huilattiin Luontokeskuksessa Enontekiöllä ja hotellilla oltiin klo 19.

Sirkassa voi käydä hiljentymässä Marian kappelissa. Gondolihissillä on helppo tapa nousta ihailemaan tunturimaisemia. Kittilässä käyntiin liittyi tutustuminen taiteilija Reidar Särestöniemen ateljeehen. Tie perille saatiin presidentti Kekkosen käynteihin.

Alkuperäinen ateljee paloi vuonna 1977. Ensikerran kävin paikalla heti palon jälkeen.

 

Joinakin vuosina on käyty Norjan puolella Kautokeinossa. Paikkakunta tunnetaan Kautokeinon kapinasta, mahtavista pääsiäismarkkinoista ja Juhlsin hopeapajakylästä.

Nils Gaupin Kautokeinon-kapina niminen elokuva kertoo Pohjois-Norjan 1800-luvun puolivälin tositapahtumista. Saamelainen elämäntapa viinoineen, kristillinen kirkko, lestadiolaisuus ja Norjan lait eivät sopeutuneet yhteen.  Syttyi Kautokeinon kapina.  

Juhls`in hopeakylä Norjan Kautokeinossa on uhkarohkean Frank ja Regine Juhls`in pariskunnan perustama. He tulivat 1950-luvulla, ei täällä ole mitään paikkakunnalle.  Tunturialueella ei ollut teitä, eikä polkuja valmiina. Urakka oli valtaisa, sillä talonsa rakennustarpeet he kuljettivat veneellä soutaen joen yli. Tavarat piti kantaa jyrkkää mäkeä ylös. Pikkuriikkisestä mökistä kasvoi ”kaupunki”. Tyttärensä ja perheensä hoitavat yritystä. Alueella ei ole hopeakaivoksia, raakahopea rahdataan ”etelästä”.

Pentti Koivu  16.9.2008


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään