Sisältölaatikko

Uudenmaan Seuramatkat 50 vuotta!
SMAL 26495

KKV 4058/00/MjMv

Y-tunnus 0125815-0

Yhteystiedot

Toimistomme on avoinna
ma-pe klo 10.00 - 17.00.

Puh 019 427 4700

toimisto@uudenmaanseuramatkat.fi

Uudenmaan Seuramatkat Oy
Uudenmaankatu 5-9
05800 HYVINKÄÄ

Pentti Koivu - Aina menossa

Juhannus Ahvenanmaalla on ihan erilainen kuin Manner-Suomessa, 2012

Lauantai 30.6.2012 - Pentti Koivu


Matka Ahvenanmaalle on kuin kävisi ulkomailla. Laivamatka saariston läpi on kiehtova ja Ahvenanmaan rehevä kasvillisuus ja lehtipuumetsät luovat toisenlaisen maiseman kuin mihin Manner-Suomessa on totuttu. Ahvenanmaalainen ruotsinkielikin kuulostaa oudolta, kun verrataan sitä koulussa päntättyyn kielioppiruotsiin. Juhannuskokkoja ei ole näkyvillä.

Maarianhamina on lähes autiokaupunki juhannusyönä, kun paikalliset ovat lähisaaristoissa juhlissa. Turisteja silmälläpitäen on alettu pitää ravintoloita ja terasseja avoinna aattonakin.

Ruotsissa ja Ahvenanmaalla pystytetään purjealuksen mastoa muistuttava juhannussalko eli "majstång", jonka poikkipuut koristellaan lehvillä, seppeleillä, köynnöksillä ja nauhoilla. Juhannussalon suosio ohitti 1800-luvulla kokonpolton Ruotsissa. Tavan omi Ahvenanmaa.

Juhannussalon perinteen alkuperä on tuntematon. Tutkijat ovat arvelleet juhannussalon olevan muisto muinaisista uhrimenoista. Joidenkin mukaan kyse olisi skandinaavisista pakanallisista hedelmällisyysriiteistä. Juhannussalot ovat 10 – 25 metrin pituisia. Korkein ja näyttävin on Jan Karlsgårdenin juhannussalko. Seurasaaren tapainen ulkoilmamuseo sijaitsee Sundissa, lähellä Kastelholman linnaa. Huvialueelle on vapaa sisäänpääsy.

juhannussalko_jan_karlsgarden_juhlassa_aattona_1.jpeg

Juhannussalko nousee miesvoimalla Jan Karlsgärdenin juhannusjuhlassa.

juhannussalko_nousee_miesvoimalla_2.1.jpeg

juhannussalko_melkein_ylhaalla_jan_karlsgarden_2.jpeg

Juhannussalko melkein ylhäällä.

juhannussalko_ylhaalla_jan_karlsgrden_3.jpeg

Juhannussalko ylhäällä!

juhannussalko_ahvenanmaa.jpeg

Juhannussalko täydessä komeudessaan Jan Karlsgårdenin juhannusjuhlassa.

pommern-alus_maarianhamina_satama.jpeg

Pommern-alus Maarianhaminan satamassa

Juhannussalon yläkoristeena on puusta veistetty ”fäktargubben”, huitojaukko. Nykyisin salot maalataan valkoisiksi ja koristeiden väreinä käytetään Ahvenanmaan lipun värejä; keltaista, sinistä ja punaista. Salot saavat seistä koko vuoden ylhäällä. Aidot, kuihtuvat kukat korvataan usein keinokuituisilla koristeilla, jotka muistuttavat ihan jouluhimmeleitä.  Syksyllä karsitaan tuulen pieksemät tai koristeet vaihdetaan seuraavana juhannuksena.

Jan Karlsgårdenin juhlassa juhannussalon nosto kestää puolisen tuntia. 25 m pitkä salko, koristeineen hilataan mieshartiavoimin ja seipäiden avulla kohti korkeuksia. Painoa lienee komistuksella melkoisesti. Kun salon kiilatappi isketään paikoilleen, niin juhlayleisö antaa ansaitut aplodit nostojoukolle ja hurraahuudot. Salko on jäänyt kerran nostamatta tuulessa.

Juhlallisuudet alkavat kansanmusiikin tahdittamana. Tervehdyspuhe keskikesän juhlalle kuullaan neljällä kielellä; ruotsiksi, suomeksi, englanniksi ja saksaksi. Turisteja paikalla on ympäri maailman. Piirileikkeihin osallistuvat kaikki paikalla olevat lapset, vauvasta vaariin ja mummoon. Nuoret pojat ovat mukana piirin pyörityksessä ja sitähän ei näe mantereella. Ulkomaalaiset ovat innokkaina pyörityksen osana. Lapsiperheitä on tosirunsaasti paikalla.

juhannusruusu_kukkeimmillaan_ahvenanmaalla_2013.jpeg

Juhannusruusu kukkeimmillaan Ahvenanmaalla

Juhannusmatkan suosio Ahvenanmaalle on kasvanut tasaiseen tahtiin. Neljä vuotta sitten matkassamme oli 50 asiakasta. Asiakasmäärä on kaksinkertaistunut seuraavina vuosina. Kesälle 2013 on suunnitteilla kahden päivän ja kolmen päivän juhannusmatkoja tarjolle.

Ohjelmaan kuuluu juhannusaattona paikallisoppaan johdolla kolmen tunnin kiertoajelu Maarianhaminassa ja sen lähialueilla. Kierros päättyy Jan Karlsgårdenin juhannusjuhliin. Hotellille palataan ennen puoltayötä. Juhannuspäivän aamupäivällä tutustutaan Eckerön maisemiin, Suomen aurinkoisempaan paikkakuntaan allekirjoittaneen opastuksella.


Pentti Koivu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään